Det rumænske sikkerhedselskab Bitdefender har opdaget en ny type malware, der stopper programmer på computeren, den vurderer er skadelige mod den selv.
Den ondsindede software, som Bitdefender har døbt Zacinlo, har siden 2012 angrebet brugere af forskellige gratis apps.
Zacinlo har to funktioner: Den fungerer både som en adware, der åbner usynlige browservinduer og dermed generer falske reklameindtægter til bagmændende, men også som en type spyware.
Den indsamler nemlig også information om hvilke programmer, der er installeret på computeren, og den tager løbende screenshots, som den sender tilbage til bagmændene.
“Denne funktion er særlig farlig, da skærmbillederne kan indeholde private informationer såsom e-mail, chat eller netbank,” skriver Bitdefender i en pressemeddelelse.
Stopper programmer der forsøger at fjerne den
Zacinlo indeholder en såkaldt rootkit driver, der sørger for at stoppe antivirus programmer, der forsøge at opdage den og fjerne malwaren.
“Malware baseret på Rootkits er ekstremt sjældent og findes i mindre end en procent af de daglige trusler. Det er også meget vanskeligt at fjerne på grund af det tætte integration i pc'ens operative system,” vurderer Bitdefender.
Fordi den overvåger din computer, har den samtidig mulighed for at tilpasse sig, når der bliver installeret ny software på computeren. Og derfor er den så svær at slippe af med igen.
Hvis man vil af med den, lyder anbefalingen fra Bitdefenders trusselsanalytiker, Bogdan Botezatu, at man skal scanne sin computer fra en Rescue version af et antivirusprogram.
Det kan være fra en cd eller et USB, der giver antivirusprogrammet mulighed for at scanne computeren inden styresystemet starter.
“Det er vigtigt at forstå, at med en rootkit infektion kan man ikke regne med detektioner der bliver kontrolleret af computerens eget styrersystem. Malwaren har mulighed for at manipulere styresystemet eller kompromitere antimalware-programmet,” siger Bogdan Botezatu.
Mere end 10 procent af danske virksomheder er stadig inficeret af kinesisk malware
Malwaren har tilsyneladende en forkærlighed for Windows 10. 90 procent af alle inficerede computere brugte nemlig det styresystem. De resterende 10 procent brugte Windows 7 eller 8.
Danmark kan også allerede være ramt
Frankrig, Tyskland, Indien, Kina og USA er de lande, der er hårdest ramt af Zacinlo-malwaren, men Bitdefender vil ikke udelukke at andre lande også i Skandinavien kan være ramt.
Bitdefender har heller ikke et præcist overblik over, hvor mange der er inficeret med den sjældne Malware.
Læs også: Fup med GDPR-besøg er langt fra unikt: Sådan sniger hackerne sig ind i din virksomhed
“Den eneste sikre måde at anslå antallet af inficerede brugere er ved at overtage bagmændendes kontrolcenter og se, hvor mange ofre den er forbundet til. Eftersom kontrolcenteret udnytter allerede eksisterende domæner, er den eneste måde man kan få adgang ved at bryde ind i kontrolcenteret, og det er meget ulovligt,” siger Bogdan Botezatu.
Du kan læse hele Bitdefenders Whitepaper om Zacinlo her.