Åbne kontorlandskaber giver slet ikke de fordele i form af mere interaktion mellem de ansatte, som man forestiller sig. Tværtimod. Man undgår i stedet hinanden og taler betydelig mindre med kollegerne.
Til gengæld vokser mængden af mails og chatbeskeder.
Det viser helt ny forskning finansieret af Harvard Business School, skriver Computerworlds svenske søstermedie ComputerSweden.
De to forskere Ethan Bernstein och Stephen Turban fulgte nøje to store virksomheder, som droppede enkeltmandskontorerne til fordel for to typer åbne kontorlandskaber. Dels et kæmpemæssigt åbent rum, dels en type med flere store åbne arealer. I begge tilfælde uden nogen former for afskærmning eller anden afgrænsning mellem arbejdspladserne.
Forskerne udstyrede nogle ansatte med udstyr på kroppen, så man kunne registrere, hvem de kiggede på, og om de talte eller lyttede. Samtidig undersøgte forskerne omfanget af mail- og chatkonversation.
Undersøgelserne blev gennemført, både da virksomhederne brugte enkeltmandskontorer, og siden da medarbejderne var placeret i åbne kontorlandskaber.
Resultaterne var helt entydige. Kommunikationen ansigt til ansigt faldt med drastiske 70 procent i begge virksomheder. Til gengæld voksede den elektroniske kommunikation tilsvarende.
Men hvorfor er det sådan? En teori går på, at mennesker i mangel af adskilte rum finder andre måder at være i fred på. En anden går på, at mennesker bliver overstimuleret af at have en masse mennesker omkring sig.