Bilfabrikanter booster chipindustrien

Efterspørgslen på chips forventes at blive fordoblet inden fire år. Væksten kommer fra bilindustrien, der fylder stadig mere elektronik under motorhjelmen - og behovet er slet ikke mættet endnu, vurderer analytikere.

Japans chipproducenter er begejstrede for, hvad de ser vokse frem under motorhjelmene på de nye biler fra virksomheder som Toyota og Mitsubishi.

Her ligger væksten skjult, for chips er blevet vigtigere end benzin, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I Toyotas nye Prius består motoren af en elektrisk motor, der komplimenterer den benzindrevne. Chips styrer den elektriske motor.

Og i takt med at elektroniske systemer er det, der driver innovationen i bilindustrien, står chipproducenterne i første række, når der skal afregnes, mener chipanalytikere.

- Mængden af elektroniske systemer er stadig ret lav i mange bilmærker, og derfor forventer vi en kraftig stigning i efterspørgslen på chips, siger Mike Williams, der er analysechef hos Gartner, til Reuters.

Hos analysefirmaet iSuppli forventer man, at den årlige efterspørgsel på chips fra bilindustrien fordobles til 147 milliarder kroner inden år 2008.

I bilindustrien benyttes chips allerede i en række forskellige funktioner fra kontrol-enheder, der hjælper med at udnytte energien til forbrænding optimalt, til systemer, der kan aflæse fingeraftryk i nøglefrie biler.

Analytikerne mener, at dette kun er begyndelsen på nye funktioner i bilerne.

I sidste måned da verdens femte største chipproducent Toshiba solgte dele af sin chip-operation til Mitsubishi Electric, understregede Toshiba meget bestemt, at handlen ikke gjaldt chip-produkter til bilindustrien. Det understreger hvilket vækstpotentiale, Toshiba ser i det marked.

- Biler er ved at blive selvkørende, og teknologier er ved at blive skabt til at komme dette mål nærmere. Til at understøtte disse teknologier bruger vi naturligvis chips, siger chefen for iSUpli i Japan Yoshihisa Toyosaki til Reuters.

Ved siden af chips til at kontrollere hybrid-bil-motorer forventes stor efterspørgsel på chips til foto-elektronik, der benyttes til hjælpe med parkering og til at øge sikkerheden mod sammenstød i det hele taget.

Censorer, der typisk benyttes i kamera-telefoner og digitale kameraer, kan monteres på bilens overflade til at registrere bevægelser omkring bilen og dermed overtage styringen fra føreren i krisetilfælde.

De kan også opservere kørerens ansigtsudtryk, opdage træthed og øget blinken med øjnene og aktivere alarmer, hvis føreren ser ud til at ville falde i søvn.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere