Man kan åbenbart ikke få skærme nok i ens digitale liv. Armbåndsuret, bilen eller endda hjemmets højtalere og køleskabe får indbygget displays til at garnere skærmjunglen som smartphonen, tabletten, TV’et og pc’en udgør.
Og hvem har desuden sagt, at en skærm per enhed er nok? Tydeligvis ikke taiwanesiske Asus, som med sine nyeste topbærbar forsøger sig med et ekstra display til maskinen.
Idéen læner sig op af, hvad Apple har introduceret med deres Touch-bar, en display stribe over displayet, men på Asus eksisterer displayet på snedig vis under den trykfølsomme ovreflade som touchpad’en leverer.
Ikke nok med det, så byder Asus ZenBook Pro 15 på et lokkende miks af både regnekræfter, metaldesign og et imponerende teknikblad.
En test er på sin plads.
Læs også: Galt eller genialt? Denne bærbare computer bytter track-pad’en ud med et touch-display
Nydeligt 'pro'-look
Asus’ premium-maskine hedder Pro til efternavn og det leves der op til i maskinens konstruktion og formgivning, som generelt oser af kvalitet og seriøsitet.
Den er skåret ud af matbørstet blå-sort aluminium, som er nænsomt afrundet de rette steder, så her ikke optræder nogle skarpe kanter. En lille detalje som den gyldne, blankslebne kant omkring tastaturet og på logoet bagpå fuldender det gode indtryk.
Det er ikke nogen synderlig kompakt maskine – det er laptops sjældent når de gemmer på et 15,6 tommer stort display. Der kunne nok barberes et par millimeter fra omkring displayet, men det ændrer ikke ved, at det hovedsageligt er skærm, der fylder udsigten.
Den oplyste vægt på 1,86 kilo er fjerlet for sådan en maskine, men den virker tungere. Min køkkenvægt siger da også, at ZenBook Pro 15 faktisk vejer 2,04 kilo. Lidt snyd altså, men det er stadigt respektabelt for en maskine med så mange kræfter ombord.
Den medfølgende oplader har Asus derimod ikke skænket den store omtanke. Den er stor, tung (570 gram) og kluntet og tilbyder ikke den nye USB-C port. Den fylder og vejer omtrent det dobbelte af den, der følger med den store Macbook Pro 15. Til gengæld leverer den rigeligt med på power: 150W.
En anden lille detalje som kunne gøres bedre, er fingeraftrykslæseren – her er det altså en mere elegant løsning, når denne er gemt i power-knappen.
ScreenPad med potentiale
Så snart krabaten tændes, vil to ting overraske en. Først vil man studse over, hvorfor touchpad’en dog lyser op som den gør – den anden er at man vil forbløffes af, hvor farverigt det store display er.
ScreenPad er et nyt, men egentlig ganske enkelt koncept. Den store touch-følsomme overflade som normalt fungerer som touchpad er her erstattet af hvad der ligner – og fungerer – som en 5,5 tommers smartphones display.
Her er tænkt mange gode tanker. Ud over naturligvis at fungere som en touchpad, kan fladen benyttes til at skabe hurtige genveje til favorit-programmer, fungere som fjernbetjening til apps som Spotify og Microsoft Office eller fungere som et ekstra display til din PC. De indbyggede apps som videoafspilleren, lommeregneren og Spotify-fjernbetjeningen er også ganske brugbare og flere apps er i støbeskeen, forsikrer Asus.
I praksis giver den ellers lovende idé et lidt mere meleret indtryk. Jeg synes det er dejligt at kunne trække en af de fem genveje frem (lommeregner, kalender, Spotify, numerisk tastatur og medieafspilleren), men skal du have andre apps føjet til, skal du forbi en launcher – og så er vi ved at være der, hvor det faktisk er lige så hurtigt bare at åbne den regulære app fra proceslinjen.
Jeg kan samtidig ikke lade være med at tænke på, at det suger strøm. Heldigvis kan det slås fra, når man eksempelvis kører batteri. Så ligner og fungerer selve touch-overfladen som et ganske almideligt touchpad med multi-touch features.
Selve displayet er desuden mat i både udseende og i farverne – hvilket står i skærende kontrast til det store frodige display som tårner op over tastaturet. Den kommer vi til nedenunder.
Asus har dog ikke tænkt sig at holde her. Flere features er på vej til ScreenPad herunder til Asus Sync-app, så mobilen kan fjernstyres fra PC’en. Asus åbner samtidig op for, at tredjepartsudviklere kan tilpasse apps til platformen.
Alt i alt, har jeg fået en vis fidus for ScreenPad-idéen. Det udvider touch-overfladen, på beskeden vis for nu, men i og med at det ikke giver nogen decideret bagdele, ser jeg frem til, hvordan Asus vil få forædlet konceptet.
Vild, vild skærm
Selvom ScreenPad’en er sjov at lege med, er det reelt det 15,6 tommer store 4K-display, der er hovedattraktionen på denne maskine.
Det er stort, skarpt, spillevende og lysstærkt. En fornøjelse. Og så undertøtter det endda multi-touch.
Displayet er Pantone-certificeret, hvilket blandt andet garanterer en såkaldte Delta-E værdi på under 2, hvilket er grafiker-jargon for, at displayets farver er velkalibrerede.
Se også: Magtskifte på pc-markedet: Lenovo væltet af tronen som verdens største pc-producent
Samtidig kan skærmen bryste sig af at dække det frodige Adobe RGB farverum, hvilket er både en velsignelse og en forbandelse.
Som standard giver det uhyre mættede farver – nogle vil mene, at det endda er lidt for meget af det gode, for kun få apps som eksempelvis Adobes Photoshop, understøtter aktiv farvestyring. Løsningen her er enten at skabe en alternativ farveprofil til displayet eller leve med de yderst mættede farver.
Det flotte lærred akkompagneres af stereolyd signeret af Harmann Kardon. Lydspecialisterne lader dog til at have sovet lidt i timen her, for selvom den spiller hæderligt, findes der altså alternativer derude med mere bas og højere max-volumen.
Hed maskine
Under det kølige metalkabinet på ZenBook 15 Pro er det en fyrig sag du finder. Her finder du et termonukleart kraftværk af en Core i9 processor fra Intel.
Modellen hedder Core i9-8950HK og byder på seks processorkerner der snurrer med op til vilde 4,8 GHz – skulle det ikke række, kan den endda overclockes endnu højere op. Når alle kerner udnyttes falder frekvensen dog til mere rolige 2,9 GHz.
Sammen med 16GB RAM og en PCI-e baseret SSD disk (med skrive/læsehastigheder på over 1,1 og 1,5 GB/sekund) bliver det ikke meget hurtigere i en bærbar. Den er tilmed udstyret med et hæderligt Nvidia GTX 1050 Ti grafikkort, der assisterer under spilseancerne eller videoredigeringen.
Når det er sagt, så døjer ZenBook Pro med at fjerne den varme, som den hidsige processor udleder. Det er godt nok en lidt utaknemlig opgave, at sætte denne maskine til at crunche tal på et af årets varmeste dage, for temperaturen på redaktionen nærmer sig de 30 grader, men vi kommer ikke uden om at blæseren kommer på overarbejde her.
Jeg er forundret over, hvor varm maskinen kan blive. Bunden bliver så varm, at den ikke kan holdes i længere en ti sekunder, før det bliver for varmt for fingrene. Heldigvis bliver de sædvanlige kontaktflader omkring tastatur og touchpad ikke overdrevent varme.
Den voldsomme varmeudledning betyder samtidig ikke, at maskinens blæser overdøver kontoret. I stedet kan det ses på benchmark-resultater, hvor ydelsen er droslet en 10-15 procent ned i forhold til det, den kraftige processor præsterer i high-end gamer-maskiner der fylder og vejer det dobbelte.
Se også: Microsofts Surface Book 2 kan nu købes i Danmark - men prisen er høj
De mange kræfter tærer – ganske forventeligt – gevaldigt på batteriet. Derfor undrer det mig lidt, at Asus har ekviperet maskinen med et mindre batteri end i sidste års top-ZenBook. Her er 71 Wh ombord, omkring en femtedel mindre, end hvad Dell eksempelvis har hældt i deres konkurrerende XPS 15 maskine med samme processor.
Det resulterer, ikke overraskende, i en middelmådig driftstid på 5-6 timer ved kontorbrug. Sætter du maskinen i sving med spil eller talknuseri og samtidig skruer op for lysstyrken, kan tanken endda drænes på under to timer.
Gode tilslutningsmuligheder
Med sine professionelle ambitioner håber man på, at Asus også har tænkt på mulighederne for at slutte tilbehør til maskinen.
Det har de.
Her er to gange USB-C porte, begge med Thunderbolt 3 support, to gange almindelig USB samt både HDMI og jack-stik. Eneste lille men er, at kortlæseren er nedgraderet til den klejne micro-SD format – en smule ærgerligt i en maskine som ellers virker skræddersyet til video- og fotografer.
Ud over det går det tjept med input og output med et glimrende Gigabit WiFi ombord og et baggrundsbelyst tastatur med glimrende afstemte knapper.
Se også: Klodens stærkeste: HP’s nye Zbook G5 workstations er verdens kraftigste af deres slags - siger HP
En lys idé, som bør komme for at blive
Asus har utvivlsomt fat i noget interessant med deres ScreenPad koncept. Det er lidt begrænset i brug her i første omgang, men jeg nyder allerede nu de små ekstra features det tilbyder.
Man skal dog ikke glemme, at ZenBook Pro 15 ydermere er en yderst seriøs laptop, der leverer fortrinligt med power, kvalitet og evner i et relativt slankt format.
Prisen er selvfølgelig derefter, små 20.000 kroner skal der slippes for denne herlighed. Billigere konfigurationer med Full HD display kan fås fra 14.999 kroner, men den er stadig ikke nogen billig sag. Men så får du altså også en ganske unik maskine.
Middelmådig køling og driftstid afholder dog Asus ZenBook Pro 15 fra at få en topkarakter herfra.