Dommen sender et stærkt signal om, at der bliver slået hårdt ned på bestikkelse, sådan lød reaktionen fra anklager Jørn Thostrup umiddelbart efter, der blev afsagt dom i Atea-sagen.
Atea-sagen kort fortalt
Politiet har sigtet en række personer i bestikkelssagen i Region Sjælland, hvoraf flere har mistet deres job.
Det handler om daværende it-chef, Michael Steen Hansen, it-driftchef Rene Clausen og it-direktør Michael Mølkær Jensen.
Centralt i sagen står en dyr forretnings-rejse til Dubai i november 2014, som Atea havde inviteret kunder med på.
Her deltog en række af de sigtede i sagen - heriblandt tidligere it-topfolk i Region Sjælland samt top-folk fra Atea.
Kort tid efter hjemkomsten fra Dubai-turen blev 3A-it stiftet.
Af de sigtede hos Atea er tidligere salgsdirektør Carsten Viggo Willum Ritzau, koncernchef Claus Hougesen, salgschef Per Juul Andersen og administrerende direktør hos Atea, Peter Trans.
Det skete i januar 2015, og det kan du læse mere om her: Atea-veteraner går sammen i nyt selskab - vil på storhugst blandt Ateas kunder.
3A-it vandt nogle måneder senere et stort udbud i Region Sjælland, men udbuddet blev i begyndelsen af juni annulleret ganske få dage før, at politisagen tog fart.
Det kan du læse mere om her: Region Sjælland annullerede stor it-kontrakt kort før anholdelser.
Atea mener, at de involverede parter - altså de daværende Atea-folk og Region Sjælland-folkene - slet og ret brugte Dubai-turen til at aftale, at det senere stiftede 3A-it skulle vinde det kommende udbud.
Politiet mener desuden, at der har været tale om bestikkelse af mindst en af de offentlige chefer, som har haft rådighed over en stor Atea-konto, konto 2840.
Atea bedyrer imidlertid, at der er tale om en helt almindelig mellemregningskonto.
Hemmelige lydoptagelser har afsløret, at Region Sjælland sikkert ikke har været den eneste Atea-kunde, som har haft en særlig aftale om at kunne trække på en intern Atea-konto.
Det tætte forhold mellem de daværende Atea-folk og folk fra Region Sjælland går angiveligt langt tilbage.
Bagmandspolitiet har i hvert fald blandt andet sigtet en tidligere it-medarbejder i Region Sjælland for at have været på en privat rejse til 39.000 kroner til Dubai i november 2012, som har været betalt af Atea, der i en årrække har været en af de helt store it-leverandører til regionen.
Der var tilfredshed med dommen hos anklageren i Atea-sagen, der kalder det en hård staf, men også nødvendig.
“Jeg synes at dommen sender et stærkt signal om, at når vi ser, de her sager, hvor der er begået bestikkelse, så bliver der også udmålt en hård sanktion,” siger anklager Jørn Thostrup.
Læs også: Fire af de dømte i Atea-sagen anker dommen: Resten kræver betænkningstid
Han anerkender samtidig, at det er en hård dom de otte dømte har fået, men tror også på, at dommen kan statuere et eksempel, der kan være med til at afskrække andre.
“Det er, som dommeren skriver i dommen, samfundsskadelig kriminalitet, og det skal der også slås hårdt ned på med den her dom,” siger
Læs mere her: Ateas topchef inden dommen falder i bestikkelses-sagen: Jeg tager ansvaret og siger undskyld til alle berørte
Sagen er af flere blevet omtalt, som danmarkshistoriens største bestikkelsessag, og derfor ventede mange også med stor forventning på dommen.
Læs mere her: Anklager har krævet bøde på 60 millioner kroner - men Atea har ikke hensat så meget som en krone til mulig bestikkelsesdom
Det blev til fængselsstraf til alle de syv tiltalte i sagen, mens Atea er blevet dømt til at skulle betale 10 millioner kroner.
Det er dog ikke det sidste punktum i denne sag. Fire af de dømte har valgt at anke dommen umiddelbart efter domsafsigelsen, mens de resterende fire alle har udbedt sig betænkningstid.
Læs mere her: Tre år siden sagen begyndte: Nu falder der dom over de syv it-tiltalte i Atea-bestikkelsessagen