“Center for Cybersikkerhed opererer på et fantasibaseret grundlag.’
Sådan lyder det fra it-sikkerhedsselskabet Kaspersky Labs’ danske direktør, Leif Jensen.
Det sker som reaktion på onsdagens nyhed i Finans om, at danske virksomheder ikke vil være med i Center for Cybersikkerheds store såkaldte sensornetværk, der skal beskytte danske virksomheder og myndigheder mod angreb.
Det kan du læse mere om her: Trods alvorlig trussel mod Danmark: Virksomheder siger nej tak til stort statsligt hacker-værn
”Det er en smuk tanke, at danske virksomheder og myndigheder skal pulje vores ressourcer og skabe et nationalt værn mod cyberkriminalitet. Jeg er fuldstændig enig i, at samarbejde er den eneste vej frem. Men desværre er det fra start et mislykket projekt,” lyder det fra Leif Jensen.
Han mener, at Center for Cybersikkerhed med netværket forsøger at få adgang til at overvåge medlems-organisationernes trafil.
Og selv hvis det lykkedes, ville det ikke løse problemet.
Det skyldes ifølge Kaspersky Labs-chefen, at det i givet fald kun ville være den danske trafik, der ville blive overvåget.
“Når vi næste gang rammes af et stort angreb som Wannacry, så starter det et helt andet sted på kloden og spredes i løbet af minutter til få timer. Det betyder, at når hvis vi først registrerer et angreb, når det rammer Danmark, så er det allerede for sent. Hvis et nationalt cyberværn skal have nogen som helst virkning, så skal der etableres early warning systemer – og dét er et globalt anliggende,” lyder det fra Kaspersky Labs.
Leif Jensen peger på,,at Center for Cybersikkerheds ‘grundlag er for småt og ikke-eskalerbart.’
“CFC har ganske få medarbejdere til at overvåge trafiken. Til sammenligning har vi i Kaspersky Lab alene 2.000 medarbejdere, der udelukkende arbejder med overvågning og analyse. Vores kollegaer har tilsvarende store set-up. Hvorfor? Fordi det er nødvendigt,” mener Leif Jensen.
“De ganske få medarbejdere, som CFC har til rådighed, har ikke en kinamands chance for at levere et advarselssystem af høj nok kvalitet.”