Artikel top billede

(Foto: © EU / Jennifer Jacquemart)

Interneteksperternes mareridt er gået i opfyldelse: EU godkender omstridt direktiv, der "ødelægger internettet for altid"

EU's lovgivende udvalg har godkendt nye copyright-regler, som indeholder to kontroversielle paragraffer. Eksperter advarer imod, at artikel 11 og 13 kan ødelægge internettet for altid. Reglerne mangler stadig at blive endeligt vedtaget.

En lang række eksperters værste mareridt er gået i opfyldelse.

EU's lovgivende udvalg, Legislative Committee, har netop stemt et copyright-direktiv igennem, som indeholder den voldsomt kritiserede paragraf, artikel 13.

Flere eksperter har advaret om, at paragraffen "vil ødelægge internettet, som vi kender det for altid."

Artikel 13 tvinger i grove træk internet-platforme til at filtrere indhold for ophavsretlige krænkelser.

Det betyder, at store platforme som Facebook, YouTube, Reddit og andre i givet fald skal tvinges til at scanne alt indhold, som uploades samt fjerne alt indhold, som vurderes at krænke ophavsretten.

Direktivet vil med andre ord tvinge selskaberne til at indføre massive overvågnings- og scanningsteknologier.

Her er eksperternes brev

70 prominente interneteksperter - herunder internettets ‘opfinder,’ Tim Berners-Lee, Vint Cerf, og Wikipedia-stifter Jimmy Wales, har skrevet et brev, der i skarpe vendinger advarer mod at vedtage direktivet med den pågældende artikel 13.

Brevet har titlen 'Article 13 of the EU copyright directive threatens the internet.’

Her skriver eksperterne, at automatisk filtrering af alt indhold, som brugerne uploader, vil ændre internettet fra være en "åben platform til deling og innovation’ til at været ‘et redskab til automatisk overvågning og kontrol af brugerne."

Det bliver desuden gjort klart i brevet, at internettet ikke ville have eksisteret i dag, hvis artikel 13 havde eksisteret, da internettet blev skabt.

Læs også: Bekymrede internet-eksperter: Nyt EU-direktiv vil ændre og ødelægge internettet for altid, hvis det vedtages

Artikel 11 er også problematisk

Og det er ikke kun artikel 13, der giver problemer, hvis man skal tro flere eksperter.

Artikel 11, som også er en paragraf i direktivet, indfører en såkaldt skat på links.

Det betyder, at interplatformene skal have tilladelse af den oprindelige udgiver til at gengive mindre dele af udgiverens indhold.

Det vil sige, at en tjeneste som Google eksempelvis skal betale for at gengive tre linjer af forskellige websiders indhold, når man søger på søgetjenesten.

169 akademikere har i et brev kritiseret artikel 11 med argumentet om, at den nye regel "sandsynligvis vil hæmme den frie strøm af information, der er af afgørende betydning for demokratiet."

"Vil skabe et robo-copyright regime"

Selvom EU's JURI-kommission har godkendt direktivet, skal Europa-Parlamentet endeligt vedtage det.

Her opfordrer en lang række interessenter til, at direktivet afvises.

"Artikel 13 må stoppes. Europa-Parlament skal have en chance mere for at fjerne den forfærdelige lov," lyder det fra Jim Killock, executive director i open rights group, til The Independent, inden han fortsætter:

"Det er Europa-Parlamentets pligt at forsvare EU-borgere imod uretfærdige og unfair love. Medlemmerne af Europa-Parlamentet må afvise dette lovforslag, som vil skabe et robo-copyright regime."

Du finder hele forslaget til direktivet om ophavsret på det digitale indre marked her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere