Kan man stole på det, man læser på nettet? Blockchain-baseret værktøj vil tage kampen op med ’fake news’.
En Chrome-udvidelse baseret på blockchain-principper skal sikre, at det du læser på nettet, står til troende.
Mens nyhedsmedier og sociale medier døjer med at skelne mellem troværdige nyheder og de såkaldte ’fake news’, bliver et nyt blockchain-baseret værktøj nu taget i brug i kampen om at levere sandfærdige nyheder.
Eyeo, virksomheden som i dag står bag den populære Adblock Plus-tjeneste, arbejder nu på at bruge blockchain-teknologi til at sikre, at de nyhedskilder du besøger, er troværdige. Det skriver TechCrunch.
Værktøjet er en ’extension’, et lille tilføjelsesprogram til browseren, som ’på demokratisk vis vurderer troværdigheden og integriteten af en online-baseret nyhedskilde’, som Eyeo selv beskriver det.
Læs også: Her er syv konkrete teknologier, der kan disrupte din virksomhed - og som du også selv kan udnytte
Programmet, som hedder ’TrustedNews’ virker i første omgang kun med Googles Chrome-browser og kan hentes her.
Værktøjet lever indtil videre som betaversion, og vil kun vurdere engelsksproget medier. Franske ’Le Monde’ er eksempelvis ikke vurderet endnu, mens tyske ’Der Spiegel’ får et grønt flueben fra TrustedNews og mærkatet ’Trustworthy’.
Naturalnews, en blog der ud over at promovere kosttilskud slår på tromme for konspirationsteorier, bliver stemplet som decideret ’Untrustworthy’, altså utroværdigt, mens det højreorienterede medie Breitbart betegnes som værende ’Biased’ – et tendentiøst medie.
Satiremedier såsom The Onion, USA’s svar på Rokokoposten, får en blå smiley med på vejen.
Langt størstedelen af de etablerede engelsksprogede medier, fra amerikanske Fox News og CNN til britiske BBC og russiske RT får det grønne lys fra værktøjet.
Læs også: Blockchain-guru: Her er de syv blockchain-muligheder, som du bør satse på
Brugere og blockchains giver troværdige nyheder
Hvordan de enkelte mediers troværdighed vurderes, er i opstartsfasen baseret på faktatjek fra etablerede tjenester som PolitiFact, Snopes, Wikipedia samt Zimdars’ List.
Brugerindragelse er dog næste udviklingstrin for værktøjet. Hensigten er at brugerne skal til at give feedback til værktøjet – ved hjælp af blockchain-teknologi.
”Det vi vil, og der hvor blockchainen kommer ind, er at inddrage brugernes feedback” forklarer Eyeo udviklingschef Ben Williams til Techcrunch.
”Om få uger vil vi integrere en feedback-option i programmet. Brugerne vil også kunne opponere mod en mærkning og sige ’ hey, jeg mener ikke, at dette site bør mærkes som tendentiøst eller lignende’ – og vi vil inddrage denne feedback til at forbedre værktøjets nøjagtighed”, siger han.
Det bliver MetaCert-protokollen, der skal sikre blockchain-sikret kommunikation til en distribueret database baseret på Ethereums blockchain.
En ny protokol, med blandt andet belønninger til brugerne som bidrager til faktatjek, vil udelukke forsøg på at manipulere med platformens data.
Ingen brugerbetaling
Ben Williams understreger, at værktøjet ikke skal blive til nogen form indtægtskilde. Her vil ikke være nogen form for ’whitelistning’ af sider, for at komme udenom eventuelle lave bedømmelser.
”Jeg vil gerne understrege, at det er et ydmygt første forsøg - det er en beta – men vi vil samtidig gerne se, hvor det bærer hen.”
Læs også: Internettets fader er dybt bekymret: Disse tre udfordringer står internettet over for i dag