Utilfredshed med en vejlukning, risiko for støjgener samt længere responstider for brandvæsenet var blandt de emner, der blev diskuteret, da hundredvis af bekymrede og utilfredse Esbjerg-borgere mødtes til et borgermøde om de meget omtalte datacenterplaner i byen.
Det skriver JydskeVestkysten, der var tilstede på borgermødet.
”I må hellere ikke gøre jer den illusion, at dette ikke bliver til noget. Der er allerede betalt og investeret så mange penge her i området. Derfor er det kolossalt vigtigt at sende et signal og holde et lokalt pres på kommunen. Alle, der har muligheden, bør derfor skrive deres input til kommunen. Når det først er lavet, bliver det ikke lavet om,” lød det ifølge avisen fra en borgerne på mødet.
Læs også: Borgere raser over konsekvenser af nyt Esbjerg-datacenter: Vil kæmpe imod med næb og klør
Lukning af vej møder utilfredshed
Der har især været stor lokal utilfredshed med lukningen af den lokale vej Nordskrænten, der bliver brugt af mange lokale.
Og på borgermødet blev det ifølge JydskeVestkysten også påpeget, at vejlukningen kan føre til længere responstider for brandvæsenet.
Flere borgere opfordrede også til, at kommunen gjorde noget aktivt for at dæmpe støjgenerne fra datacenteret.
”Jeg forventer, at et kommende materiale beskriver mere præcist, hvor der skal bygges, og jeg vil også gerne se nogle visualiseringer; hvordan ser det ud? Og for at undgå støjgener bør der etableres skov eller jordvolde ind til området,” sagde en anden borgere.
Også utilfredshed i Aabenraa
Esbjerg er ikke det eneste sted, hvor datacenterbyggerier er blevet modtaget med lokal skepsis.
Eksempelvis har Computerworld tidligere fortalt om utilfredshed i Aabenraa, hvor både Apple og Google har planer om at opføre et datacenter.
Her frygter borgerne især, at der under opførelsen af datacenteret vil opstå massive støjgener og masser af tungtrafik på de nærliggende veje.
“Vi kommer til at bo midt på en enorm byggeplads, hvor der vil blive bygget 24 timer i døgnet i 365 dage om året. Det er jo ikke bare et parcelhus, der skal opføres. Vi har fået at vide, at der kan komme op mod 500 lastvogne forbi om dagen, mens der bliver bygget på grunden. Samtidig kan vi forvente, at der vil gå 10 - 15 år før datacenteret er fuldt udbygget. Det er jo en katastrofe, og vores huse bliver umulige at sælge,” sagde Claus Lorenzen, der er nabo til datacentergrunden, til Computerworld sidste år.
I Irland har Apple for nylig helt droppet sine datacenterplaner i byen Athenry, da protester fra, der endte i den irske højesteret, betød at datacenter-byggeriet blev ramt af store forsinkelser.
Læs også: Læs også:
Apple dropper byggeri af kæmpe datacenter i Irland efter flere års juridisk tovtrækkeri