Facebook har haft overvågningsaftaler med mindst 60 hardware-selskaber om udlevering af forskellige former for brugerdata, skriver New York Times.
Ifølge avisen har Facebook haft aftaler med blandt andre Microsoft, Apple, Samsung og Blackberry, som har modtaget store mængder brugerdata fra Facebook.
Ifølge avisen indebar aftalerne også, at de pågældende selskaber kunne få data på Facebook-brugernes venner.
I artiklen Facebook gave device-makers deep access to data on users and friends skriver New York Times, at aftalerne blev indgået på grund af Facebooks bestræbelser på at blive verdens førende social media-service.
Aftalerne skulle ifølge avisen været indgået i løbet af de seneste 10 år, og de første blev således indgået før Facebooks app var bredt tilgængelig.
“Partnerskaberne rejser bekymringer om selskabets [Facebooks, red] privacy-beskyttelse og compliance,” skriver avisen.
“Facebook gav device-virksomhederne adgang til data på brugernes venner uden deres eksplicitte samtykke - selv efter, at det havde bedyret, at det ikke længere ville dele denne type data,” hedder det.
Ifølge den amerikanske avis er langt de fleste af de pågældende aftaler stadigt gældende, selv om Facebook begyndte at drosle ned for dem nogle måneder siden i kølvandet på Cambridge Analytica-skandalen.
Sikkerhedseksperten Serge Egelman siger til avisen, at det godt kan være, at man tror, at man kan have tillid til Facebook og producenten af den enhed, som man anvender.
“Problemet er bare, at mere og mere data bliver indsamlet via enheden. Og hvis denne data kan tilgås fra apps på enheden, så skaber det alvorlige privacy- og sikkerheds-ricisi.”
Læs også:
Facebook svinger med leen: Suspenderer 200 apps for datamisbrug
Nørgaard: Hele Facebook-skandalen er startet af fødevareindustrien