Selv i Esbjerg Kommune ved man ikke hvilket selskab, der står bag planerne om at opføre et gigansk datacenter i den vestjyske kommune.
Det oplyser en yderst fåmælt Hans Kjær, direktør for teknik og miljø, til Computerworld.
”Vi ved simpelthen ikke hvem, der står bag, og vi har ikke på nuværende tidspunkt nogen kommentar til det,” siger Hans Kjær til Computerworld.
Læs også: Nyt gigant-datacenter kan være på vej til Danmark: Stor aktivitet på grund ved Esbjerg
I stedet henviser han til en meget kortfattet kommentar, som Esbjergs bogmester Jesper Frost Rasmussen (V) tidligere har givet til avisen Jyskevestkysten.
"Esbjerg Kommune har fået en henvendelse fra en større virksomhed, som ønsker at etablere sig i det udlagte erhvervsområde mellem Motorvejen og Andrup. Virksomheden opkøber jorden direkte. Senere skal kommunen udarbejde det nødvendige plangrundlag, hvilket forventes at foreligge med udgangen af 2018," sagde Jesper Frost Ramussen for få uger siden til avisen.
Kommuner holdes hen i uvidenhed
Opførelsen af denne type datacentre er omgærdet med et enormt hemmelighedskræmmeri, og det er ikke usædvanligt, at selv kommunerne bliver holdt hen i uvidenhed, og derfor ikke er bekendt med køberens identitet.
Eksempelvis blev Aabenraas borgmester Thomas Andresen (V) først dagen før offentliggørelsen informeret om, at det var Apple, der stod bag datacenterplanerne i kommunen.
“Jeg har først fået at vide konkret hvem det var i søndags. Jeg har holdt mange borgermøder og nabohøringer, hvor jeg jo stod og sagde, "jeg aner heller ikke, hvem det er”, sagde han til Ritzau sidste år.
Læs også: Borgmester i Aabenraa anede intet: Blev først informeret om Apples datacenter-planer i går
Opkøbes via stråselskaber
Ifølge Jyskevestkysten bliver grunden i Esbjerg opkøbt via et stråselskab, og det er formodentligt en del af forklaringen på, at det er muligt at hemmeligholde køberens identitet.
En fremgangsmåde, som vi også så, da Google opkøbte en datacentergrund ved Fredericia.
Her var det selskabet Dapsi Interntional med adresse hos det københavnske advokatkontor Gorrissen Federspiel, der på vegne af Google stod for opkøbet.
Ejeren af Dapsi International var i øvrigt et irsk selskab ved navn Moonville Limited.
Ved du noget? Skriv til jwi@cw.dk.
Læs også: Her er historien om Googles hemmelige 'Project Earth' - og forbindelsen til Fredericia