En lodtrækning faldt ud til fordel for en privatperson med efternavnet Mærsk i kampen om det eftertragtede domænenavn www.mærsk.dk.
I foråret indledtes lodtrækningen i de tilfælde, hvor flere brugere hævdede ret til samme domænenavn.
På den måde har flere end 1000 danske virksomheder og privatpersoner fået afgjort, om de må bruge deres navn som adresse på nettet eller ej.
Siden da har Klagenævnet for Domænesager modtaget 42 klagesager om æ, ø og å.
Virksomheden Verinames vandt lodtrækningen om retten til Mærsk-navnet på vegne af en kunde med samme efternavn, og det er en af sagerne, der er endt hos klagenævnet.
Sekretær i Klagenævnet for Domænenavne, Kasper Heine, oplyser, at der typisk går mellem tre og fire måneder med at komme til en afgørelse. Det er endnu et åbent spørgsmål, hvordan denne sag kommer til at blive afgjort.
- Problemstillingen er ikke tidligere prøvet i Klagenævnet for Domænenavne, idet den formentlig er opstået i forbindelse med DK-Hostmasters procedure for tildelingen af domænenavne, siger han.
Han henviser til, at en ansøger til domænenavnet skulle udfylde en blanket, hvor vedkommende sandsynliggjorde en kendetegnsret til navnet.
Han oplyser, at klagenævnet har afgjort mange sager mellem privatpersoner og firmaer, men at der i de sager ofte har været tale om, at privatpersoner uden kendetegnsret har registreret et navn for egen vindings skyld.
Shell vandt i Tyskland
Kasper Heine fortæller, at der i Tyskland er faldet en afgørelse i en sag, der ligner sagen med mærss.dk. Her faldt afgørelsen til fordel for benzinselskabet Shell, der fik retten til shell.de på trods af at en privatperson med efternavnet Shell ejede domænenavnet.
Ifølge Kasper Heine tog man i Tyskland udgangspunkt i en interesseafvejning.
- Man vurderede, at langt de fleste internetbrugere forventede at komme ind på benzinselskabets hjemmeside, når de tastede www.shell.de. Det forhold har man taget hensyn til, da man tildelte benzinselskabet retten til navnet, oplyser han.
Kasper Heine understreger dog, at den tyske sag ikke kommer til at påvirke nævnets afgørelse i den danske sag om mærsk.dk.
- Vi forholder os til dansk lovgivning, siger han.
Gangsta-mærsk vandt tidligere
Mærsk har desuden tidligere været involveret i en sag om retten til mærks-navnet. Her vandt den dengang 18-årige handelsskole-elev Tommy Mærsk fra Løgumkloster tilladelsen til at beholde sit domænenavn gangsta-maersk.dk.
A.P. Møller-Mærsk Gruppen havde ellers krævet, at domænet blev fjernet - blandt andet fordi gangsta-maersk.dk indeholdt forskellige frække billeder, da rederiet opdagede dets eksistens. For tiden er domænet dog tomt.
Koncernen understregede i sagen, at Mærsk-navnet er synonymt med A.P. Møller-Mærsk Gruppens aktiviteter over hele verden.
Klagenævnet for Domænenavne konstaterede den gang ved hjælp af en dåbsattest, at Tommy Mærsk faktisk er døbt sådan, og at han derfor har lov til at anvende sit navn, så længe det sker på en loyal måde, der ikke giver grund til forveksling.
Og det mener Klagenævnet for Domænenavne ikke er tilfældet her. Nævnet vurderer, at der ikke er risiko for, at nogen vil tro, at gangsta-maersk.dk har noget at gøre med A.P.Møller-gruppen. Dette adskiller blandt andet sagen om gangsta-mærsk og sagen om mærsk.dk.