Artikel top billede

Derfor trak godkendelsen af GlobalConnect-opkøb ud i næsten et år

Hvorfor skulle Konkurrencestyrelsens godkendelse af fusionen mellem GlobalConnect og Nianet trække ud i 11 måneder?

11 måneder. Så langt tid tog det, inden Konkurrencestyrelsen onsdag omsider godkendte fusionen mellem de to danske fiberselskaber GlobalConnect og Nianet.

Godkendelsen betyder, at de to selskaber nu kan gennemføre fusionen, som de annoncerede i juni 2017.

Det kan du læse mere om her: Kæmpefusion får grønt lys efter et års behandlingstid: GlobalConnect kan gennemføre opkøb af Nianet - men tvinges til at sælge fra.

Den lange godkendelsesproces skyldes primært to ting, fortæller kontorchef i Konkurrencestyrelsen, Søren Rasmussen, til Computerworld.

Primært afslørede en markedsundersøgelse, at mange bredbåndskunder frygtede, at en fusion ville føre til mindre konkurrence og højere priser.

De frygtede kort og godt, at de ikke havde andre steder at gå hen.

“Der var en hel del erhvervskunder, som var bekymrede for, at fusionen ville betyde, at de ikke rigtig havde nogle alternativer, og derfor var de bange for at priserne ville stige. Det var vi nødt til at tage alvorligt,” siger Søren Rasmussen.

Ifølge Søren Rasmussen viste en grundigere markedsundersøgelse imidlertid, at der ikke var hold i de bekymringer, som erhvervskunderne i første omgang havde luftet over for Konkurrencestyrelsen.

Den grundigere undersøgelse viste derimod, at de pris- og konkurrencemæssige konsekvenser ville ligge på niveau med tilsvarende sager.

Det betyder, at Konkurrencestyrelsen mener, at de bekymrede kunder reelt har andre steder at gå hen, og dermod er konkurrencesitautionen intakt.

“Men vi er nødt til at undersøge det, når de kunder, som vi er ude at tale med, fortæller, at de er bekymrede. Ellers gør vi ikke vores arbejde ordentligt,” siger han til Computerworld.

Dominans i Aarhus-området

Også en anden ting trak tiden ud, nemlig det fusionerede selskabs dominans i Aarhus-området.

Konkurrencerådet under Konkurrencestyrelsen meddelte onsdag, at det har haft ‘betænkeligheder’ ved fusionsplanerne.

Konkret har bekymringerne handlet om, hvorvidt en fusion mellem de to selskaber ville ‘hæmme konkurrencen om salg af plads i datacentre i Aarhus-området betydeligt.’

Nianet ejer et datacenter i Aarhus og et i Skanderborg tæt på Aarhus, mens GlobalConnect ejer et stort datacenter i Aarhus.

Mange virksomheder går op i latency, når de køber plads i datacentre. Det betyder, at de ofte vil prioritere datacentre i deres nærområde, og en fusion ville gøre de fusionerede selskaber til en særdeles tung spiller i Aarhus-området med en lokal markedsandel på op mod 80 procent.

Derfor har Konkurrencestyrelsen krævet, at Nianets datacentre i Aarhus-området skal sælges.

Det har Nianet og GlobalConnect accepteret. De to selskaber har givet bindende tilsag, som det hedder, om at sælge den pågældende del af Nianet.

Men processen har taget tid.

De to fiberselskaber indgik fusionsaftalen helt tilbage i juni 2017.

Det kan du læse mere om her: Kæmpe dansk it-opkøb: Fiber- og hostingselskabet GlobalConnect køber Nianet

Her blev det aftalt, at kapitalfonden EQT skulle købe Nianet af de 14 energiselskaber, som dengang ejede selskabet, og fusionere selskabet med GlobalConnect, som EQT også ejer.

Siden har processen ligget stille, og det har skabt nogen frustation hos de to selskaber, der mens Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har undersøgt sagen ikke har måtte tale sammen eller lægge planer og strategier.

Men Søren Rasmussen siger, at Konkurrencestyrelsen ikke har været 11 måneder om at træffe en afgørelse. Desuden er han godt tilfreds med forløbet omkring fusionen.

“Det kan godt være, at det er 11 måneder siden, at de har indgået en aftale, det skal jeg ikke kunne sige. Men fra at de indgår i en aftale til at vi får den anmeldt og får alle oplysninger, der går der en rum tid,” forklarer han og fortæller, at konkurrencestyrelsen reelt har været i gang med sagsbehandlingen siden november sidste år, hvor man havde alle de nødvendige oplysninger.

“Jeg ved godt, at der er nogle i markedet, der har villet give indtrykket af at vi har nøglet og været langsomme. Men det er jo ikke fordi, at vi bevidst trækker noget i langdrag. Tværtimod.”

Sammen vil GlobalConnect og Nianet have en omsætning i omegnen af en milliard kroner og mere end 400 medarbejdere.

Du finder hele Konkurrencerådets afgørelse i sagen her: Konkurrencerådets afgørelse af 30. maj 2018: GlobalConnects køb af Nianet.



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering