Cyberangreb udgør den uden sammenligning største risiko for banker og andre finansielle virksomheder lige nu.
Sådan lyder konklusionen i en ny rundspørge, som Finanstilsynet har foretaget hos en række af de risikoansvarlige chefer i finansielle danske virksomheder, der tæller både forsikrings-, pensions og bank-selskaber.
Hele 85 procent af de risikoansvarlige peger på, at de betrager risikoen for cyberangreb som en af de fem største risici.
Samtidig vurderer de, at cyberangreb er den mest ‘udfordrende’ risiko for virksomhederne at tackle.
“Flere respondenter nævner specifikt angreb på den finansielle infrastruktur, som for eksempel betalings- og afviklingssystemer og større finansielle institutioner, som risici," lyder det fra Finanstilsynet i rapporten, som du finder her.
Ifølge Finanstilsynet peger enkelte af de risikoansvarlige på, at der i selskabet er 'begrænsede ressourcer og fokus' på cybersikkerhed, hvilket øger risikoen.
Andre nævner, at de frygter tyveri af data.
"Udover direkte tab og skader forbundet med cyberangreb udviser respondenterne bekymring for et medfølgende tab af tillid til det finansielle system,” lyder det fra Finanstilsynet.
Længere nede på listen finder vi en række af de for banksektorens mere klassiske risici som prisfalld, renteændringer, udviklingen på ejendomsmarkedet og lignende.
Men udviklingen på disse områder vurderes altså til at være langt mindre farlig end netop risikoen for cyberangreb.
Danmarks Nationalbank undersøgte for et år siden it-sikkerhedsniveauet i 15 store pengeinstitutter herhjemme.
Her var konklusionen, at der især var tre udfordringer med it-sikkerheden.
Det kan du læse mere om her: 15 banker er undersøgt: Vi har tre udfordringer med it-sikkerheden i de danske banker