Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.
Norge, Sverige og Finland er i fuld gang med at udbygge deres 5G-netværk, fordi de ved, at de gamle master snart bukker under for den voldsomme trafik, der er en effekt af øget – og ønsket - digitalisering.
Imens holder Danmark sig tilbage og vælger at se passivt til, mens resten af Norden forbereder næste generation mobilnetværk.
Om lidt mangler Danmark grundlaget for fremtidens digitale innovation.
Vi har længe været afventende, fordi behovet for den store datamængde, som 5G kan klare, ifølge både TDC og 3, ikke helt er der endnu.
Men det kommer hurtigt tættere på. Med den fart digitaliseringen har, går der ikke længe, før vi får brug for en opdateret it-infrastruktur.
Danskernes evigt voksende behov for konstant at være forbundet og deres store krav til fejlfri forbindelse lægger nemlig et stort pres på 4G masterne.
Bliver mangedoblet
Applikationer som Mobilepay, Google Maps og Endomondo bruger vi flere gange i løbet af ugen, og de bruges oftest uden at være i nærheden af Wi-Fi.
Med den innovative kultur, som vi har i Danmark, kommer lignende tjenester i løbet af de næste par år til at blive mangedoblet.
Ved at udbygge 5G-netværket nu kan vi sikre, at grundlaget for denne innovation er på plads, og at der fortsat er mulighed for at skabe nye online-services.
Med forudsigelserne omkring de mange millioner af forbundne enheder, der kommer til at dominere det teknologiske landskab i fremtiden, kommer 5G til at spille en meget afgørende rolle.
5G-master kan nemlig levere netværk til 1.000 gange flere forbundne enheder. end en 4G-mast kan.
Sammen med en langt lavere latenstid vil vi endelig kunne vinke farvel til langsomme applikationer og maskiner, der tager lang tid om at respondere på vores kommandoer.
Bliver nødt til at skifte til højere gear
Så hvis vi gerne vil følge med resten af verdens store produktionen af IoT-løsninger, bliver vi nødt til at skifte til et højere gear.
Angiveligt skal 5G være oppe at køre i 2020.
For mange lande i Europa, og i Norden, bliver det en realitet.
Men hvis Danmark skal have noget at sige på den lange bane, skal vi meget hurtigt indse vigtigheden af 5G og udbygge infrastrukturen, så vi er klar til at tage imod 5G på lige fod med resten af Norden.
Selv i Tyskland, som normalt er milelange teknologiske skridt bag Danmark, går Deutsche Telekom snarest i gang med udrulningen af det nye netværk.
Hvis Tyskland kan se mulighederne i 5G, på trods af landets (til tider) lave netværks-engagement, så burde danske virksomheder også kunne se mulighederne.
National handlingsplan
I det nye teleforlig fra marts i år lægger regeringen op til, at der skal formuleres en national handlingsplan for udrulning af 5G over hele landet, der skal sikre at 5G bliver introduceret i Danmark i løbet af de næste tre til fem år.
Selvom det er positivt, at regeringen har 5G i kikkerten, er det overraskende, at denne plan ikke er formuleret tidligere.
Hvis ikke planlægningen bliver speedet op, kommer vi altså med stor sandsynlighed til at halte efter de andre europæiske lande.
Hvis Danmark skal fastholde sin stærke digitale position, skal danske (tele)virksomheder komme i gang med udrulningen af 5G i dag.
Samtidig skal andre danske virksomheder indse det store vækstpotentiale, som 5G har for både dem og for Danmark.
De skal komme i gang med at udvikle produkter og services, der gør, at argumentet om manglende behov for 5G bliver manet i jorden.
For det kan godt være, at nogen mener, at Danmark ikke er klar til 5G – men alt tyder på, at vi kommer til at halte bagefter, hvis ikke vi bliver klar i en fart.
Læs også:
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.