Artikel top billede

Foto: Craig Jewell. (Foto: Copyright (2007) Craig Jewell / Craig Jewell)

Det bliver ekstremt dyrt at etablere 5G: Usikkert om man kan drive en sund forretning med 5G-udgifternes himmelflugt

Prisen for at udvikle og etablere 5G bliver ganske hamper, og det er slet ikke sikkert, at man kan drive en kommercielt bæredygtig 5G-forretning.

Vi befinder os nu i 2018, og dermed er vi også kommet et skridt tættere på den 5G-virkelighed, der banker på døren - og som ventes for alvor at ankomme fra 2020.

5G vil betyde gigabit-hastigheder på mobilnetværket, langt lavere latency og helt nye brugsscenarier, eksempelvis inden for internet of things og smart cities.

Det bliver dog alt andet end billigt at udvikle og udrulle et 5G både nationalt og globalt.

Nyhedsbureauet Bloomberg har set nærmere på 5G-regnestykket og skriver, at teleoperatører, chipproducenter, mobilproducenter og softwareselskaber kommer til at spendere omkring 200 milliarder dollars om året på research og investeringer i 5G for at nå dertil, hvor man levere de teknologiske fordele, alle fremhæver ved 5G.

Det svarer til over 1.200 milliarder danske kroner, og det fortæller dermed også en hel del om, hvor store økonomiske interesser, der er på spil, når vi taler 5G.

Derfor er der bekymring

Netop udsigten til at skulle investere milliarder af kroner i 5G er der mange i teleindustrien, der har fremhævet som værende den helt store udfordring.

De økonomiske gevinster er nemlig slet ikke nogen garanti.

Sagen er den, at det fortsat er meget uvist, hvor interesserede kunderne vil være i 5G - og hvor meget de vil være villige til at betaler for de nye mulige muligheder.

Jakob Willer, der er direktør i brancheforeningen Teleindustrien, har tidligere udtalt til Computerworld, at det kan blive rigtig dyrt for teleselskaberne med alle omkostningerne, der er til at købe frekvenstilladelser til 5G, investere i nyt udstyr og så selve udrulningen:

"Der er ikke nogen tvivl om, at vi også er begejstrede for, at teknologien udvikler sig og for, at det bliver hurtigere, at kapaciteten stiger, og at latency falder. Det skaber nogle nye muligheder."

“Men derfra er der et stykke til at kunne gennemskue, hvordan det har betydning for forretningsudviklingen og efterspørgslen, så man kan få forrentet de store investeringer, der ligger i teknologien. Det er der, at vi bliver noget bekymrede," lød det fra Jakob Willer.

Læs interviewet: Danske teleselskaber advarer: 5G kan blive rigtigt dyrt i Danmark - kan vi overhovedet tjene penge på det?

I artiklen hos Bloomberg kan man læse, at det ikke mindst kan blive en udfordring at tjene penge på 5G på de mest modne markeder, fordi der ikke længere er den efterspørgsel efter mere og hurtigere bredbånd, som der var for år tilbage.

“Historisk, fra 1G til 4G, har der været en ret ret direkte evolution både i forhold til forretning og teknologi. Omsætningen voksede proportionelt med brugen,” udtaler en telekonsulent ved navn Chetan Sharma til Bloomberg og tilføjer samtidig, at det ikke bliver så ligetil med 5G.

Mens de forretningsmæssige udfordringer ved 5G er ganske betydelige, så er der ingen tvivl om, at vi rent teknologisk sagtens kan få gavn af den nye netværksteknologi.

Det skyldes ikke bare, at eksempelvis lav latency åbner for nye brugsscenarier, men også at presset på mobilnetværk verden over fortsætter med at stige år for år.

Forbruget af data over mobilnetværk er også steget voldsomt en række år i træk her i Danmark.

Hvert mobile bredbåndsabonnement bruger nu på seks måneder i gennemsnit 34,4 GB. Det er 5,7 GB i gennemsnit per måned, en stigning på 39,8 procent over det seneste år.

Det fremgår af Energistyrelsens telestatistik for første halvår 2017:

Dataforbruget stiger hastigt på det mobile bredbånd: Danskerne bruger 5,7 GB om måneden - og kan ikke nøjes med ét abonnement

Læs også:

Fuld fart på 5G-udviklingen: Telegigant melder om markante fremskridt med 5G-netværk

Kæmpe forventninger til 5G i Danmark: Her er planerne for auktionen over 5G-licenserne

Danske teleselskaber advarer: 5G kan blive rigtigt dyrt i Danmark - kan vi overhovedet tjene penge på det?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere