Telenor og Telia skal ikke udlevere data om deres kunder til advokatfirmaer, der mistænker kunderne for pirateri og ulovlig streaming.
Sådan lyder afgørelsen fra Østre Landsret, som dermed omstøder dommen fra Retten på Frederiksberg, der i oktober afsagde dom til fordel for advokaterne bag brevene og de klienter, de repræsenterer.
“Efter telelovens § 7, stk. 1 har Telenor og Telia pligt til at hemmeligholde oplysninger om deres abonnenters brug af nettet og har således tavshedspligt bl.a. i relation til de oplysninger, som ønskes udleveret,” lyder det fra Østre Landsret.
“Teleselskaberne blev derfor ikke pålagt at udlevere navne og adresser på teleabonnenterne,” lyder det fra Østre Landsret.
Besøg på piratsider
De såkaldte piratbreve er blevet udsendt fra flere advokatfirmaer til tusindvis af danskere, som de har mistænkt for at have foretaget ulovlig download af film og lignende.
Oplysningerne om kunderne har de fået fra teleselskaberne, da har haft mulighed for at få udleveret blandt andet adresser på de besøgende på diverse pirat-sider.
De danske teleselskaber har hele tiden argumenteret for, at antipirat-advokater har misbrugt de gældende regler til at tvinge teleselskaberne til at udlevere oplysninger om kunder, der mistænkes for ulovlig download af film og lignende.
Telia og Telenor indbragte således sagen for retten, da mener, at retsgrundlaget ikke har været i orden, når de er blevet tvunget til at udlevere kunders persondata med udgangspunkt i IP-adresserne.
Læs mere om det her: Indsigt: Danske trusselsbreve med anklager om pirateri: Tre centrale pointer om retssagen
Mange af kunderne har været under mistanke for at have anvendt forskellige ulovlige filmtjenester, eksempelvis Popcorn Time.
Læs mere her: Masser af danskere fanget i Popcorn Time-fælde: Nu falder der krav om erstatning
Teleselskaberne mener imidlertid slet ikke, at de regler, der omhandler brugen af personoplysninger, blev udarbejdet med henblik på, at advokaterne skulle have denne 'forretningsmulighed.'
Det mente Byretten på Frederiksberg imidlertid i oktober i en opsigtsvækkende dom, som du kan læse mere om her: Dom i sagen om trusselsbreve: Teleselskaber skal fortsat udlevere oplysninger til advokater
Denne dom fik straks Njord Law Firm, der står bag brevene, til at varsle udsendelse af endnu flere breve.
Teleindustrien var imidlertid ikke tilfreds med dommen i byretten og ankede straks.
Både Telia og Telenor er godt tilfredse med kendelsen i Østre Landsret, som de mener er en stor sejr for de danske teleforbrugere.
Du kan læse deres reaktion her: Telenor og Telia: Piratdom er en stor sejr for danske telekunder
Du kan læse hele Østre Landsrets kendelse her.