Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har udskudt den danske lovgivning af EU's nye persondataforordning til allersidste øjeblik.
Loven skal nemlig færdigbehandles bare fem arbejdsdage, inden loven træder i kraft den 25. maj, nemlig 17. maj.
Hvis Folketinget ikke stemmer for lovforslaget 17. maj, vil der opstå en lang række usikkerheder, vurderer it-advokat Martin Folke Vasehus.
“Hvis Folketinget ikke vedtager loven, gælder teksten fra forordningen direkte i dansk lovgivning uden den præcisering, der vil følge af databeskyttelsesloven,” siger Martin Folke Vasehus, der er it-advokat og stifter af advokatformaet CIT.
Læs også: Præcis en måned til GDPR: Hver tredje virksomhed er stadig ikke klar
50 punkter skaber usikkerhed
Det betyder, at der ikke vil være mulighed for at tilpasse den nuværende EU-forordning med den danske lovgivningen.
“Hvis ikke lovforslaget bliver vedtaget 17. maj, er der en række specialtilpasninger inden for dansk ret, der ikke vil være afklaret,” siger Martin Folke Vasehus.
Nærmere bestemt er der tale om mere end 50 punkter i EU-forordningen, hvor der er juridisk plads til fortolkning af reglerne.
Det er lovgivningen inden for alt fra arveloven, værnepligtsloven og konkurrenceloven til udstykningsloven, for bare at nævne nogle få områder, hvor justitsministeriet skal tage stilling til den danske lovgning i forhold til EU-forordningen.
Du kan læse alle alle punkterne i justitsministeriets vejledning til EU-forordningen her:
Databeskyttelsesforordningen - og de retlige rammer for dansk lovgivning, Del I, bind 1
Databeskyttelsesforordningen, Del II
En række tvivlsspørgsmål
Dermed vil danske virksomheder altså gå en usikker fremtid i møde, hvor der vil være en lang række spørgsmål, som man ikke kan få besvaret, før der ligger en dansk lovgivning.
“Så vil vi få en periode, hvor man ikke har fået præciseret, hvad der gælder inden for visse områder. Så vil der være en række tvivlsspørgsmål, hvor danske virksomheder ikke ved, hvad der gælder,” forklarer Martin Folke Vasehus.
Han tror dog ikke, at det i praksis bliver et problem, at loven først bliver vedtaget fem hverdage, før virksomhederne kan få bøder, hvis de ikke lever op til de nye regler.
“Jeg vil tro, at Folketinget og Justitsministeriet har taget højde for, at det er tids nok, hvis loven bliver vedtaget 17. maj," siger han.
Justitsministeriet blev dog en måned forsinket med vejldningen for persondataforordningen, da den skulle fremlægges i april sidste år.
Det kan du læse mere om her: Bliv klar til EU-persondataforordningen: Ministerium klar med længe ventet dansk vejledning til den nye EU-lov