Apple og budget rimer sjældent sammen. Apple gør sig bare ikke rigtig i low-end produkter. Men af og til er de nødvendige.
I år synes det prisfølsomme undervisningssegment at være på dagsordenen hos selskabet.
Det er jo ikke nogen dum idé at indvie de helt små til Apple-universet - man rekrutterer dermed fremtidens kundegrundlag.
En billig, men velfungerende iPad må der til.
iPad (2018), den nyeste tablet fra tech-mastodonten, og den billigste adgangsbillet til selskabets iOS-økosystem, er årets bud på en børne- og familievenlig tablet fra Apple.
Debutprisen lyder på 2.799 kroner, 200 kroner mindre end sidste års begynder-iPad.
Læs også: Apple præsenterer ny billig-iPad: Vil have fingre i skoleeleverne
Copy/paste-design
Ja, den ligner umiskendeligt sig selv, den nye iPad. Den er faktisk en tro kopi af forgængeren.
iPad (2018) er nemlig iklædt den samme konservative aluminiumshabit, som Apple for fem år siden svøbte om sin dengang spritnye iPad Air.
Fem år. Det må vist være en ny rekord indenfor genbrug af elektronik-design.
Nuvel, isoleret set, er den nu ikke værst at se på, eller at holde ved.
Apples ekspertise indenfor veldrejet metal skinner stadigt igennem her.
Og så følger Touch-ID fingeraftrykslæseren med - den fik man ikke med for fem år siden.
Sørg dog endelig for ikke at sammenligne den med dens storebrødre fra Pro-serien.
Så virker iPad (2018) straks noget gumpetung.
Den er bare ikke nær så slank og elegant som det, Apple byder på, når de rent faktisk vil investere nye kræfter i det industrielle design.
Er du i øvrigt til det, Apple kalder ’champagneguld’, bør du i øvrigt styre udenom guldmodellen. Navnet snyder.
Farvemæssigt lander den rettere et sted i paletten mellem guld, rosa og laksefarvet. Det er en nydelig, feminin farvevariant, men ’guld’ vil jeg ikke kalde det.
Blodfattige farver
Når iPad (2018) tages i brug, bemærker man også straks, at man har en budget-iPad på skødet.
Først bevis er, at touch-overflade og skærm ikke er laminerede sammen. Det gør, at iPad’en klinger hult, når den betjenes. Det skulle, ifølge reparationsentusiasterne fra iFixit, gøre en eventuel skærmreparation lidt billigere.
Eftersom at modellen her vil finde vej til mange børnehænder, er det vel værd at tage med.
Displayet strækker sig over 9,7 tommer, hvilket levner 15 procent mindre skærmareal til apps og spil i forhold til den dobbelt så dyre iPad Pro 10.5. Opløsningen er dog retina-godkendt, så alt står skarpt som det skal.
Skuffelsen vender tilbage når billeder, spil og film blusser op på lærredet. Kontrasten er som sådan ok, men farverne er blodfattige i forhold til iPad Pro. Den lækre, crèmede 120Hz skærmteknologi er også borte.
Det imponerende basdrøn som Pro-modellerne kan præstere, må du også undvære i folke-iPad’en. Den nøjes med at pumpe brugbar, men ikke særligt engagerende lyd og musik ud fra den ene side.
Velkommen til anden klasse.
Hvor er nyhederne så?
Det nye i iPad (2018) kan opsummeres i tre bullet points:
- Ny, kraftigere processor
- Marginalt hurtigere modem
- Pencil-support
Trofast mekanik
Kraftværket i iPad (2018) er lånt fra iPhone 7. Det er en Apples A10 Fusion processor, som ydelsesmæssigt slutter et halvt hestehoved efter superstjernerne iPhone X og iPad Pro.
Udgangspunktet er stadigt rigtig godt, hvorfor iPad (2018) på ingen måde opleves som værende sløv.
Man bemærker faktisk slet ikke, at den skulle være sin dyre søskende underlegen.
Der er krummer i denne iPad, og når både iOS og det tilhørende kartotek af apps er optimeret til at spille sammen, opnås der forrygende resultater.
4K-videoredigering eller et parti XCOM:Enemy within? Ingen problemer her. Vi skal op i langt dyrere laptops, for at matche den ydelse.
Når batteriet samtidigt holder lysene tændt i komfortable 7 til 8 timer og standby-tiden måles i uger, har man her en kompetent, trofast multimediepakke mellem hænderne.
Det er dog forudsat her, at du vælger 128GB modellen.
Begyndermodellen med sølle 32GB lager er en lagerhovedpine in spe.
Den anden mulige opgradering, 4G-forbindelsen, kan derimod godt undværes.
Spar hellere de 1.100 kroner, den koster og brug iPhonen i stedet.
På kamerafronten sigter Apple ikke højt. Det kan bruges i en snæver vending, men din smartphone (eller en iPad Pro) vil utvivlsomt være flere banelængder foran i alt andet end dagslys.
Ingen rigtig penneven
2018-iPad’ens andet store salgsargument er understøttelsen af Apples Pencil. Børn og andre kreative sjæle elsker jo at lege med tuscher. Nu kan de gøre det på skærmen, hvorfra kreationerne nemt kan redigeres, deles og finpudses.
Det fungerer langt hen af vejen lige så godt som på Pro modellerne.
Pennestrøg kan tiltes for støre dækningsevne, mens man styrer doseringen af det digitale blæk ved at variere sit tryk.
Desværre kommer tolags-displayet i iPad 2018 til at stå lidt i vejen, for den skaber et hulrum mellem den ellers enkle og ergonomiske Pencil og værket på skærmen. Det giver et gab på en til to millimeters penge, som bryder pen-illusionen.
Er pennen essentiel for dig, så køb hellere en Pro.
iOS er konge i tabletland
Det er let at stirre sig blind på de forskellige sparegreb i Apples 2018-iPad. Men så vil man overse systemets store force indenfor tablet-software: iOS-universet.
Igennem iPad’ens otte år lange historie, har Apple skabt det mest frodige økosystem af applikationer og spil til en tablet, man kan ønske sig.
I mellemtiden synes team Android-tablet nærmest at have givet op mens Microsoft-lejren først bliver rigtig interessant, når der spenderes langt flere penge.
Dermed bliver iPad 2018 den eneste tilbudsbillet til Apples Stores udbud af tabletvenlige apps til alt fra læring, underholdning og kontoropgaver.
Når Apple samtidig har introduceret mange intelligente greb i iOS 11 opdateringen, herunder Pencil-support til Apples kontor-applikationer, er mulighederne reelt kun begrænsede af, at Apple ikke ønsker at tilbyde det ellers praktiske keyboard-cover til iPad (2018).
En spareøvelse
Der er ikke meget nyt at hente i Apples nyeste iPad – men det er sådan set heller ikke skidt.
Apple har tydeligvis sigtet efter en (relativt) lav pris og givet iPad (2018) evner, som vil give en god oplevelse i klasseværelset, ro på bagsædet eller adspredelse rundt om i hjemmet.
Er din aldrende iPad 1,2,3 eller 4 ved at falde fra hinanden, får du en fin opgradering i 2018-modellen.
Hvad der skuffer mest i Apples spareøvelse, er, at Apple har ønsket at understrege den klare skillelinje mellem iPad og iPad Pro familierne.
Farverne er flottere, musikken lyder bedre og livet er bare mere luksuriøst indrettet i de adelige Pro-luftlag. Især skærmkvaliteten kunne Apple godt være lidt mere rundhåndede med.
Tilbage står iPad (2018) og fremstår som andensorteringen af et luksusprodukt. Udgangspunktet er godt, og junior vil næppe bemærke forskellen mellem den og den ægte vare.
På den vis er missionen lykkedes for Apple.