Hackerne er for tiden især aktive på tre områder. Sådan lyder det fra Microsoft, der netop har offentligjort sin store, årlige it-sikkerhedsundersøgelse, Microsoft Security Intelligence Report
De tre trends er botnets, lavpris-områder og ransomware, lyder det fra selskabet.
“Det har (selvfølgelig) været et meget travlt år sikkerheds-mæssigt,” lyder det fra selskabet.
Ifølge Microsoft er botnets forsat en kæmpetrussel.
“Botnets fortsætter med at ramme millioner af computer verdens over og inficere dem med både ældre og nye former for malware,” hedder det fra selskabet.
Ifølge selskabet kan det være en kompliceret affære at forsvare sig mod botnets.
I Microsoft Security Intelligence Report-rapporten fortæller selskabet om det såkaldte Gamarue-botnet, der er forløberen til blandt andet Cerber og Petya, der for et år siden lagde Mærsk ned.
De nemme mål
En anden vigtig trend blandt hackerne er, at de i meget stort omfang sigter efter det, som Microsoft kaldet for ‘easy marks.’
Ifølge selskabet sigter hackerne nemlig i meget stor udstrækning efter de områder, der giver størst gevinst med mindst mulig risiko og indsats.
Det ville der ikke være noget nyt i, hvis der var tale om forretnings-verdenen, men i hacker-miljøerne har det langt fra altid været sådan.
Konkret betyder det ifølge Microsoft, at hackerne går efter infrastruktur og apps med henblik på at inficere computere via social engineering, dårligt sikrede cloud-apps og såkaldte legitimate platform features.
Det sidste dækker over, at hackerne hæfter malware til eksempelvis Word eller lignende.
Ransomware er desuden stadig en stor risiko og en metode, som hackerne fortsat anvender i stor stil - også selv om det for nogen kan virke som om, at ransoware-truslen er aftagende.
Det er den ikke, lyder det fra Microsoft.
“Det ser ikke ud til, at ransomware står for en opbremsning i den nærmeste fremtid,” lyder det fra selskabet.
Win32/LockScreen var ifølge Microsofts målinger den mest udbredte ransomware i 2017 globalt.
Værst ramt var Myanmar, Bangladesh og Venezuela, mens der blev lokaliseret færrest ransomware-angreb i Japan, Finland og USA.
Danmark godt beskyttet
Microsoft meddeler iøvrigt, at Danmark er en af de lande, der har den laveste såkaldte angrebsprocent.
"Der blev ikke opsporet ransomware-angreb på danske computere i perioden juli 2017 til december 2017 via vores dataindsamling. Men det kan naturligvis ikke udelukkes, at det er hændt," lyder det fra selskabet.
Du finder hele Microsoft-rapporten Microsoft Security Intelligence Report her.
Læs også:
Google: Android er verdens mest sikre styresystem (hvis du har den rigtige version)