Rigshospitalet Glostrup (det tidligere Glostrup Hospital) har brugt en Google-kalender til at dele oplysninger om blandt andet kræftpatienter, uden at have en lovpligtig databehandleraftale med Google.
Det fremgår af en ny afgørelse fra Datatilsynet.
Udover den manglende databehandleraftale kritiseres hospitalet også for ikke at have ført log over, hvem der tilgik oplysningerne hvornår.
“Efter en gennemgang af sagen finder Datatilsynet det kritisabelt, at Region Hovedstaden i forbindelse med forskningsprojekter har brugt en Google-kalender, som blandt andet indeholdt patientnavne, og som ikke blev logget, og hvor regionen ikke havde indgået databehandleraftale med Google," hedder det i tilsynets afgørelse.
"Behandlingen af personoplysninger hos Region Hovedstaden har efter Datatilsynets opfattelse derfor ikke levet op til kravet om indgåelse af skriftlig databehandleraftale i persondatalovens1 § 42, stk. 2, og logningskravet i sikkerhedsbekendtgørelsens2 § 19, stk. 1.”
Det er langt fra første gang, at offentlige myndigheder får kritik for manglende databehandleraftaler og uhensigtsmæssig brug af Googles tjenester.
Sidste år kom det frem, at massevis af kommuners hjemmesider indsamler data om borgere uden at have en databehandleraftale med Google.
Google nægtede i den sammenhæng at indgå kommunernes databehandleraftaler, fordi virksomheden kun underskriver sin egen standardaftale.
Region Hovedstaden oplyser til Datatilsynet, at den kritiserede Google-kalender blev slettet i maj 2017, og at man ikke ved, hvornår den blev oprettet.
Læs også: Danske kommuner bryder persondataloven: Hjemmesider sladrer til it-giganter uden at få tilladelse