USA’s præsident Donald Trumps beslutning om at blokere for verdenshistoriens største tech-opkøb skyldes kinesiske Huawei - også selv om Huawei faktisk intet har med planerne at gøre.
Sådan lyder konklusionen hos Bloomberg, efter Donald Trump mandag sagde endegyldigt nej til kæmpeopkøbet med henvisning til, at handlen kunne true amerikansk sikkerhed.
Det kan du læse mere om her: Donald Trump siger nej til verdenshistoriens største tech-opkøb: Forbyder Broadcom at købe Qualcomm
Anbefaling
Donald Trumps blokering kommer efter anbefaling fra den såkaldte Committee on Foreign Investments in the U.S (CFIUS).
Komitteen har vurderet, at et salg af Qualcomm til udenlandske ejere vil kunne få konsekvenser for de samlede investeringer i udvikling af chip- og netværksteknologi, som amerikanske virksomheder foretager.
Og falder investerings- og udviklingsniveauet, vil det give yderligere plads til den helt store udfordrer, nemlig Huawei, der er verdens tredjestørste mobil-producent og en af de største producenter af telekommunikations-udstyr.
Ifølge Bloomberg ‘afspejler [blokeringen af opkøbet, red] voksende bekymring over Kinas stigende økonomiske indflydelse.
Hertil kommer, at ‘opkøbet vil kunne ‘overlade førerpladsen til et relativt ugennemsigtigt kinesisk selskab, der spenderer milliarder af dollar på at udvikle næste generations trådløse systemer,’ hedder det.
Det er for den amerikanske regering og Donald Trump et decideret mareridtsscenarie, hvis amerikanske virksomheder er nødt til at anvende kinesiske teknologi, hvis de skal være med på den nyeste teknologiske bølge - ikke mindst 5G.
Huaweis omsætning er mere end det dobbelte af Broadcom og Qualcomm tilsammen. Selskabet anvender Broadcoms chip i mange af dets netværks-produkter.
CFIUS er bekymret for, at Broadcom efter et eventuelt opkøb af Qualcomm vil skære ned på udviklings-investeringerne, hvilket altså vil kunne betyde, at Huawei for alvor kan lægge afstand til det amerikanske selskab.
Huawei har længe været et omstridt selskab i USA, hvor selskabet adskillige gange er blevet beskyldt for at snage og spionere på brugerne.
Det kan du læse mere om her: Huawei igen ramt af spionage-rygter: Snager selskabet i dine data - har vi noget at frygte?
Vil USA så vinde kapløbet?
Det åbne spørgsmål er nu, om USA så med blokering af handlen faktisk vil vinde 5G-kapløbet over kineserne.
'Inter er afgjort,' lyder svaret.
Huawei har investeret milliarder af kroner i området siden 2009 og er blandt de selskaber i verden, der både ejer og ansøger om fleste 5G-patenter.
Ifølge Bloomberg ejer selskabet faktisk omkring 10 procent af alle vigtige 5G-patenter i verden.
Hertil kommer, at Huawei er begyndt at udvikle sine egne mobil-chip under navnet Kirin, som konkurrerer med Qualcomms Snapdragon-chip.
Huawei ventes at være klar til udrulning af 5G-teknologien i 2020, men Kina har fornylig meddelt, at man allerede er begyndt at forberede 6G.
Læs også:
Huawei igen ramt af spionage-rygter: Snager selskabet i dine data - har vi noget at frygte?
FBI, NSA og CIA om spionage-frygt: Lad være med at bruge Huawei-telefoner