Der er stadig store problemer med arbejdsforholdene hos en lang række af Apples 756 underleverandører i 30 lande, fremgår det af Apples nye såkaldte Supplier responsibility 2018 progress-report, der er den 12. i rækken af årlige arbejdsforholdsrapporter fra selskabet.
Her fremgår det, at antallet af grove overtrædelse af selskabets retningslinier til underleverandører for arbejdsforhold og lignende er steget i forhold til i fjor.
Ifølge Apple er vilkårene overordnet imidlertid blevet kraftigt forbedret.
"Selskabet har gennemført 756 audits i 30 lande og dækket 95 procent af leverandørerne. Apples bestræbelser på at hæve standarden har dramatisk indflydelse, og antallet af 'low-performing facilities' er faldet til under en procent," lyder det fra selskabet.
Det ændrer imidlertid ikke på, at antallet af grove overtrædelser er steget. Stigningen skyldes ifølge selskabet blandt andet, at Apple har udvidet rammerne for de årlige audits af forholdene blandt underleverandører, der står for at samle blandt andet iPhone.
Apple har i forbindelse med den nye rapport således aflagt kontrolbesøg for første gang hos 197 nye underleverandører.
I alt har Apple fundet 44 såkaldte ‘core violations’ af de opsatte regler for arbejdsvilkår i 2017. Det er dobbelt så mange som året før.
Overtrædelserne tæller blandt andet tre tilfælde, hvor underleverandører har tvunget potentielle ansatte til at betale for at blive ansat.
Sådan har man gjort i årevis i Apples forsyningskæde, men Apple forbød denne fremgangsmåde i 2015.
I et tilfælde har en underleverandør opkrævet i alt en million dollar fra 700 fillipinere for at lade dem arbejde for sig. Apple har nu fået selskabet til at tilbagebetale pengene, hedder det.
Ifølge selskabet er antallet af underleverandører, der overholder Apples regel om en maksimal arbejdsuge på 60 timer, faldet fra 98 procent til nu 94 procent.
Samtidig har selskabet fundet 38 tilfælde, hvor underleverandører har snydt med de opgive timetal for arbejdstid. I 2016 fandt Apple blot ni tilfælde, hvor den reelle arbejdstid var højere end det opgivne.
Overordnet peger Apple på, at trenden går i retning af af højere compliance med reglerne.
Selskabet kom for nogle år siden for alvor i vælten, efter det kom frem, at arbejderne på de store, kinesiske samlefabrikker, hvor iPhone-telefonerne blev samlet, led under forfærdelige arbejdsforhold.
Det kan du læse mere om her: Video-optagelser afslører: Så vanvittige forhold bliver din iPhone samlet under
Siden har Apple for alvor lagt sig i selen for at fremme ordentlige arbejdsforhold med ordentlige vilkår.
"Vi er 'committed' til at hæve standarden hvert eneste år på tværs af hele supply chainen," lyder det fra Apple.