I en tid med tryk på kedlerne i samfundsøkonomien er der overraskende slap vækst i salget af hardware og mobile enheder.
De eneste lyspunkter er tablets med tastatur og notebooks, som der blev solgt henholdsvis 16 procent og otte procent flere af i 2017 i forhold til 2016.
Det viser den seneste opgørelse fra analysehuset IDC Nordic.
Danskernes ellers glubende appetit på nye smartphones er faktisk også aftaget. Salget faldt med fem procent i 2017 i forhold til året før.
Alligevel blev der solgt godt 2,3 millioner enheder - pænt mange i betragtning af, at vi lige nu er cirka 5,8 millioner indbyggere.
Modent marked
“Markedet er meget modent, og der sker ikke det store - der er ikke meget nyskabelse. Det eneste, der er vækst i, er kombinationsprodukter. Det, vi i IDC kalder detachable tablets, som er tablets med dedikeret tastatur. Det er mest iPad Pro, vi taler om her”, siger Anders Elbak, research manager hos IDC Nordic.
Almindelige tablets er heller ikke så populære mere, for de fleste benytter deres smartphone i stedet.
“Der er ikke så meget grund til at have både en pc, en tablet og en smartphone - man kan fint nøjes med to af dem”, siger Anders Elbak.
“Folks behov udvikler sig heller ikke i samme takt med teknologien. Enhederne bliver hurtigere og bedre, men brugerne kan ofte sagtens nøjes med deres eksisterende enheder, hvis de kun bruger dem til at browse, gå på netbank og så videre, så der er ikke rigtig nogen drivkraft til vækst”, siger han.
Pc'en skubbet ned på listen
Pc’en er også skubbet ned på prioriteringslisten. Alligevel viser tallene, at forudsigelserne om pc’ens snarlige død ikke holdt i virkeligheden.
“Salget af pc’er er stabiliseret, men på et lavere niveau. Det er især drevet af professionelt brug i virksomhederne, hvor pc’en stadig er det primære værktøj”, siger Anders Elbak.
Og så til det lille kuriosum med de gammeldags mobiltelefoner.
Sidste år blev der solgt ikke færre end 109.300 af slagsen. Selv om salget dalede med 10 procent i forhold til året før, så er det måske for mange et overraskende stort antal.
Hvem køber dem, Anders Elbak?
“Det gør dels virksomheder og organisationer, hvor der skal ligge en firmatelefon i receptionen. Desuden er der nogle forældre, der ikke vil have deres (helt små) børn skal kunne andet end at ringe og sende sms'er. Og så bliver de solgt til pensionister, der ikke synes, de har brug for eller kan finde ud af andet. Endelig er der nogle, der køber de opdaterede Nokia-klassikere for sjov”
Tallene for udviklingen på det danske marked i 2016 og 2017 er ikke offentliggjort før.
Det er til gengæld IDC's forudsigelser om væksten på internationalt plan, når det gælder hardware minus mobiltelefoner. Det skema finder du nederst på siden.