Artikel top billede

Dansk software-direktør: Det har ændret alt, at kommunerne nu selv ejer kildekoderne

Opdateret med kommentar fra Kombit: Det har ændret alt på det kommunale it-marked, at kommunerne nu selv ejer kildekoderne, mener Miracle-direktør Ursula Krogsbøl.

Det kommunale it-marked har ændret sig fundamentalt, efter ejerskabet til kildekoderne i de kommunale it-systemerne er blevet overdraget til kommunerne i form af Kombit, efter de i mange år har tilhørt it-leverandørerne.

Sådan lyder det fra Ursula Krogsbøl, der er direktør for digital strategi i Miracle, skriver de kommunale it-chefers blad, KIT Magasinet.

Den nye ejerstruktur betyder, at kommunerne har mulighed for at skifte it-leverandør hvert tredje år, skriver bladet.

Ursula Krogsbøl peger på, at den nye ejerstruktur ikke betyder, at kommunerne skal skifte leverandør hvert tredje år. Men det er godt, at de har muligheden, da det får leverandørerne til at opføre sig ordentligt, siger hun.

"I det øjeblik kommunerne selv ejer sourcekoden, betyder det ikke, at kommunerne ikke skal behandle deres leverandører godt. Det skal de. Men det betyder, at de kan samarbejde med leverandørerne på en ny måde. Nøgleordet her er ”samarbejde”. En relation mellem en it-leverandør og en kunde skal ikke bygge på et magtforhold. Det var det, da leverandørerne ejede sourcekoden. De havde fat i den lange ende, og de brugte ejerskabet til sourcekoden til at få en masse uvaner,” siger Ursula Krogsbøll til bladet.

Opdateret med kommentar fra Kombit: 
Kombit har efter offentliggørelsen af denne artikel henvendt sig til Computerworld for at præcisere, at

'alle KOMBITs udbud opfordrer til, at leverandørerne anvender standardsoftware, hvilket i dag er tilfældet i stort set alle de løsninger, KOMBIT har indkøbt på vegne af landets kommuner. I de tilfælde hvor leverandørerne ikke alene kan løse opgaven med standard programmel, tilegner KOMBIT sig en udvidet brugsret til den resterende del – der er således alene tale om udvidet brugsret til den del, som leverandøren udvikler specielt til kommunerne.

Det betyder, at leverandørerne forsat har ophavsretten til den kundespecifikke software, men at KOMBIT har ret til at få udleveret kildekoden – som leverandørerne dog stadig har fuldt ejerskab over, og frit kan benytte på andre markeder.

Vi har i øvrigt regelmæssigt dialog med brancheforeninger og leverandører i markedet og tilpasser vores udbud i henhold til den feedback, vi modtager."

Kombit skriver endvidere, at selskabet 'netop ikke forlanger ejerskab over kildekode – hverken hvad angår standardsoftware eller software udviklet specifikt til kommunerne. Det eneste, vi forlanger, er en udvidet brugsret til det software, som leverandøren udvikler specielt til kommunerne. Det betyder fx, at KOMBIT ved genudbud har mulighed for at lægge specielt udviklet software over på servere i andre datacentre, hvis der er en ny leverandør, der vinder udbuddet," skriver Kombit.

Læs også:

Kendte it-danskere: Offentlige it-udbud skaber ingenting og sender milliarder af kroner til de forkerte firmaer

Nørgaard: Stop snakken om 'opgavetyveri': Her er den fantastiske og rigtige løsning - nogle hundreder vilde, unge komplet med store skærme og coladåser

Computerworld mener: Regeringen tager fejl: 'Opgavetyveri' er ikke det egentlige problem for offentlig it-udvikling

Dansk Erhverv: Kommunale it-brugerklubber i gang med at ødelægge hele markedet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere