Artikel top billede

I bytte for vild batteritid: Her er alle begrænsningerne for Windows 10 på ARM-computere

Microsoft overraskede i efteråret med Windows 10 på ARM-processorer, der normalt sidder i smartphones. Men der er dog en række begrænsninger, viser det sig nu.

Tilbage i efteråret 2017 fremviste Qualcomm og Microsoft for første gang Windows 10-computere, der blev drevet af en af Qualcomms Snapdragon 835-processorer.

Det er stort, da Snapdragon 835 er en processor af typen ARM, der normalt sidder i smartphones og tablets, og som normalt ikke kan eksekvere Windows-programmer.

Via smart virtualisering er det dog lykkes, og det betyder, at man nu kan købe ultratynde computere med en batterilevetid på over 20 timer og indbygget LTE/4G-modem.

Ganske smart.

Men indtil nu har Microsoft hemmeligholdt, hvor hunden lå begravet. For med en særlig ARM-processor kan du ikke forvente helt det samme som med en normal x64-bit processor som Intels.

Nu er Microsoft kommet med en liste over de begrænsninger, som “Windows 10 on ARM” er ramt af.

64-bit programmer vil ikke fungere

Imens både Apple og Android har bandlyst 32-bit apps, så kan Windows 10 på ARM ikke eksekvere 64-bit-programmer.

Det er dog en funktion, der forventes at komme på et senere tidspunkt.

Nogle apps vil ikke fungere

“Windows 10 on ARM” kan sagtens afvikle almindelige win32-applikationer, men der er flere typer programmer, som ikke vil fungere på de tynde, batteribesparende computere.

Det gælder eksempelvis programmer, der ændrer på Windows’ udseende (shell Extensions) samt programmer til øget tilgængelighed samt cloud storage-apps. Det kan tolkes som, at Dropbox ikke vil fungere på den særlige ARM-processor, med mindre Dropbox ændrer koden til at fungere direkte på ARM-processoren.

Ingen Hyper V

Hyper V-support finder du ikke i “Windows 10 on ARM.”

Gamle spil og grafiske programmer vil ikke virke

“Windows 10 on ARM” supporterer DirectX 9, 10, 11 og 12, men spil og programmer, der kræver ældre versioner vil ikke fungere. Programmer der benytter sig af OpenGL vil heller ikke fungere.

I bytte for ovenstående mangler vil du i stedet få en tynd, altid forbunden computer, hvor batterilevetiden kan nå op på hele 20 timer, men som stadig kan bruges til almindelige Windows 10-programmer. 

Du kan læse mere om ARM og Windows 10 her: 

Her er de første Windows-pc'er med ARM-processorer: Lover mere end 22 timers batteritid og 4G/LTE




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere