Artikel top billede

E-krone kan være på vej: Den danske og svenske nationalbank overvejer at indføre digital valuta

I Sverige er der fremskredne planer om at indføre en e-krone. I Danmark har nationalbank-direktør Lars Rohde tidligere luftet overvejelser om en blockchain-baseret krone.

Fysiske kontanter kommer næppe til at forsvinde som dug for solen lige foreløbigt, men i dag arbejdes der i adskillige lande med planer om et supplement til deres fysiske valuta.

I Sverige er planerne så fremskredne, at den svenske nationalbank Riksbanken i disse dage indleder processen med at indsamle forslag til designet af en såkaldt e-krone.

Ifølge Computerworlds svenske søstermagasin ComputerSweden er der i alt indløbet forslag fra 40 forskellige virksomheder, og Riksbanken har nu udvalgt 19 forslag, som banken ønsker at arbejde videre med.

Forslagene kommer fra både fra store virksomheder som Accenture, Ericsson og IBM samt mindre svenske it-virksomheder. 

"Vi har udvalgt de virksomheder, som vi vurderer er mest interessante at starte med. I vurderingen har vi kigget på teknologien og de teknologi-platforme, der vil være tilrådighed i dag og i fremtiden. Vi har også kigget på, om virksomhederne tilbyder en helhedsløsning, der matcher de krav til skalering, interoperabilitet, tilgængelighed og driftstikkerhed, som vi har opstillet," siger Eva Julin, der projektleder for e-Krone-projektet hos den svenske Riksbank.

To muligheder

Computersweden understreger dog, at der stadigvæk blot er tale om sonderinger og, at der endnu ikke er taget nogen endelig beslutning om at indføre en e-krone.

Men det er dog planen, at Riksbanken i løbet af 2018 vil komme med nogle mere fyldestgørende bud på hvordan E-kronen kan blive udformet.

Riksbanken ventes helt konkret at komme med to bud.

Det ene bud vil være en såkaldt register-baseret løsning, mens det andet bud vil være en værdibaseret-løsning. En registerbaseret løsning indebærer, at værdien er gemt centralt på konti i en database, mens en værdibaseret løsning vil indebære at værdien er gemt lokalt på i en app på brugerens enhed. 

Læs også: På trods af voldsomt kurshop står Nationalbanken fast: "Bitcoins er ikke penge"

Nationalbank overvejer blockchain-krone

I Danmark har Nationalbank-direktør Lars Rohde også gjort sig overvejelser om at indføre en digital udgave af kronen. 

I et interview med det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg i 2016 forklarede han, at banken konstant undersøger billigere og mere effektive alternativer til fysiske penge.

Helt konkuret vurderede Lars Rohde, at eksempelvis blockchain-teknologien vil åbne muligheden for, at nationalbanken kan udstede digitale kontanter.

"Det vil især have stor værdi, når det gælder små betalinger og mikrobetalinger. Det vil være hurtigere, billigere og lettere, hvis du og jeg kan gennemføre betalingerne elektronisk," siger Lars Rohde til Bloomberg.

Ifølge Bloomberg er kontant-betalinger, vurderet på samfundsniveau, dobbelt så omkostningsfuld som en betaling via betalingskort eller andre digitale betalingsmetoder.

Digital valuta giver nye udfordringer 

Lars Rohde forklarer, at det ikke er teknologien, der er den største udfordring ved indførslen af en e-krone.

"Alle de penge, som danskerne har indestående, ville i sidste ende havne i Nationalbanken. I forbindelse med en finansiel krise vil centralen banken indirekte fungere som en bailout (en økonomisk redningsplan, red), fordi vi vil blive en kreditor for alle bankerne," siger han til Bloomberg.

Det er ikke blot i Sverige og Danmark, at man overvejer at indføre en digital valuta. I Storbritannien, Canada og Singapore gør man sig lignende tanker.

Læs også: 
Staten advarer mod bitcoin-investeringer: Det kan være livsfarligt for din økonomi




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere