Staten skal betale 60 millioner kroner til TDC for selskabets arbejde med at passe og vedligeholde den nødtjeneste, som skibe anvender til nødopkald i Danmark og Grønland.
Sådan lyder det i en netop afsagt dom fra Østre Landsret, efter TDC havde sagsøgt den danske stat for at sende regningen for at passe systemet videre til TDC.
Det er i strid med EU-lovgivningen, lyder det fra både EU og altså nu Østre Landsret.
“Den [loven, red] forbyder medlemsstaterne at lade den virksomhed, der har til opgave at varetage en supplerende obligatorisk tjeneste, bære alle eller en del af omkostningerne ved ordningen,” lyder det nu fra Østre Landsret.
TDC havde i sagen krævet en kompensation på 216,6 millioner kroner, men må altså nu nøjes med under en tredjedel af dette beløb.
Afgørelsen falder efter, at TDC i 2011 fik EU til at pege på, at det kunne være i strid med EU-ret, at den danske stat sendte regningen videre til TDC.
Selskabet har da også flere gange klaget over, at det ikke kunne få betaling for arbejdet.
Nødtjenesten - ‘de radiobaserede maritime nød- og sikkerhedstjenester’ - er en del af Danmarks internationale forpligtelser, og TDC blev pålagt driftsopgaven helt tilbage i 1997, da den danske telesektor blev privatiseret.
Her stod det også klart, at TDC havde ret til at få dækket et eventuelt underskud på det samlede arbejde med tjenesterne.
Men da arbejdet samlet gav overskud, kunne TDC ikke få dækket underskuddet på de radiobaserede maritime nød- og sikkerhedstjenester i Danmark og Grønland, lyder det fra Østre Landsret.
Ifølge dommen har TDC modtaget betaling for tjenesten fra 2012 efter en lovændring på området.
Staten har dog tidligere afvist af betale for de tidligere udgifter. Det er blandt andet sket med henvisning til, at kravet var forældet, hvilket altså fik TDC til at trække staten i retten.
Du kan hele mere om sagen hos Østre Landsret.