“Vi har nogle udfordringer i forhold til data-deling, og det er noget, vi hele tiden arbejder med: Hvad er det for nogle data, vi må dele hvornår og hvordan?“
Sådan siger Niels Arendt Nielsen, kontorchef i center for social og sundhed i Kommunernes Landsforening.
Computerworld kunne tidligere på ugen fortælle om en database-strid mellem Aarhus Kommune og Socialstyrelsen, der betyder, at en helt nyudviklet it-løsning nu står til at blive lukket ned igen.
Få historien her: Strid om database mellem dansk kommune og styrelse: Vil spærre for adgang til data i helt ny it-løsning
Niels Arendt Nielsen og KL vil ikke udtale sig om den specifikke sag, men kan godt nikke genkendende til, at der generelt er nogle udfordringer i dagens Danmark med at sikre den optimale udnyttelse af data til gavn for danske borgere og virksomheder.
“Denne her sag er et eksempel på noget, vi ser mere og mere: At eksisterende dataindhold skal kunne indgå i nye sammenhænge og på nye platforme. Det er noget, vi vil se mere og mere, at man kan udstille data på en måde, som passer til en bestemt borgergruppe eller i nogle bestemte sammenhænge.”
“Teknikken i forhold til at kunne udstille data er næsten det mindste af det. Det er rammerne omkring at kunne udstille data på nye måder, som vi arbejder med og fortsat vil komme til at arbejde med i mange, mange år,” siger Niels Arendt Nielsen til Computerworld.
Flere offentlige data skal i spil
Der er en ambition i både staten og kommunerne, at flere offentlige data skal i spil i Danmark.
Digitaliseringsstyrelsen skriver blandt andet om offentlige data:
”Offentlige data kan bruges som råstof i udvikling af innovative digitale tjenester i den private sektor, og adgang til offentlige data kan skabe mere transparens i den offentlige forvaltning.”
Èn ting er dog den ambitionen, noget andet er de praktiske og juridiske udfordringer, man møder, hvis eksempelvis en kommune har fået en idé til en ny selvbetjeningsløsning.
Niels Arendt Nielsen fra KL beskriver dilemmaet:
“Vi oplever, at borgerne i stadig højere grad ønsker at kunne tilgå deres egne data, så de kan få øget information om, hvad der foregår i forhold til eksempelvis sagsbehandlingen.”
“Men det er ikke sådan, at vi bare kan sætte strøm til det, vi har i vores sagsbehandlingssystemer, så borgerne kan se ind i det. Der er en hel masse juridiske spørgsmål, og der er en hel masse datatekniske spørgsmål.”
“Men der er ikke nogen tvivl om, at det er den vej, vi kører,” siger han.
Niels Arendt Nielsen tilføjer, at den nye persondataforordning kommer til at sætte rammerne for en stor del af det arbejde, der vil foregår med anvendelsen af data fremadrettet.
Læs også:
Database-strid får Aarhus Kommune til at gå direkte til to ministre
Socialstyrelsens svar på hård kritik fra Aarhus Kommune: "Vi vil meget gerne fortsætte dialogen"