Artikel top billede

Alvorligt sikkerhedshul fundet i processorer fra Intel, ARM og AMD - milliarder af enheder kan være ramt

Kritiske sikkerhedshuller i en række meget udbredte Intel-processorer kan få konsekvenser for milliarder af enheder verden over. Microsoft og Amazon varsler nedetid i cloud-tjenester for at patche. Intel og AMD maner til besindelse.

Et hold af sikkerheds-researchere har opdaget to kritiske sårbarheder i en lang række af verdens mest udbredte processorer - herunder processorer fra verdens største producenter, Intel, AMD og Arm.

Det betyder, at flere milliarder enheder er i risikozonen - både smartphones og computere.

Microsoft og Apple har allerede udsendt ekstraordinære patches for at dæmme op for sårbarhederne.

Samtidig har verdens to største cloud-selskaber, Microsoft og Amazon, varslet downtime i deres cloud-services.

Microsoft havde oprindeligt planlagt nedetid 10. januar, da der skal installeres en ‘vigtig sikkerheds- og vedligeholdelsesopdatering’ på Azure Virtual Machines.’

Selskabet har netop meddelt, at nedetiden fremrykkes for at få løst CPU-problemet. Det kan du læse mere om i denne blogpost fra Microsoft: Securing Azure-customers from CPU-vulnerability.

Her skriver selskabet, at der endnu ikke er indløbet meldinger om, at sårbarhederne har været anvendt til at angribe Azure-brugere.

‘En reboot af dine VM’er er nødvendig,’ lyder det fra selskabet.

Amazon lukker ned fredag 5. januar.

Meltdown og Spectre

Et sikkerhedshold fra Googles Project Zero offentliggjorde onsdag aften detaljer om opdagelsen i denne blogpost: Today’s CPU vulnerability: what you need to know.

De to sårbarheder kaldes for ‘Meltdown’ og ‘Spectre.’

I et researchpapir skriver sikkerhedsteamet, at Meltdown rammer alle Intel-baserede enheder - inklusive Windows, Mac-computere og Linux-computere. Via sårbarheden kan en angriber få adgang til at læse hele den fysiske hukommelse på en angrebet enhed.

Ifølge et østrigsk sikkerhedsteam er det via sårbarhederne muligt at stjæle data, der er i færd med at blive processeret.

“Normalt kan programmer ikke læse data fra andre programmer, men Meltdown og Spectre kan udnyttes til at kapre hemmeligheder, der er lagret i hukommelsen på andre kørende programmer,” skriver sikkerhedsteamet på et nyoprettet website om sårbarhederne, som du finder her: Spectreattack.com

“Oplysningerne kan inkludere passwords lagret i en password-manager eller browser, personlige foto, mail, instant messages og endda forretningskritiske dokumenter,” hedder det.

Intel: Kan ikke ændre data
Intel og de øvrige processor-selskaber maner dog til besindelse.

Intel skriver i en blogpost, at selskabet ‘vurderer, at disse sårbarheder ikke har potentialet til at korrumpere, modificere eller slette data.’

Du kan læse hele vurderingen fra Intel her: Intel responds to security research findings.

Samme melding kommer fra AMD, der til amerikanske ZDNet meddeler, at der efter selskabets vurdering er ‘tæt på nul risiko for AMD-processorer på dette tidspunkt.’

AMD erkender dog, at blandt andet selskabets Cortex-A-chip har sårbarheden.

Læs også:

Alvorlige sårbarheder rammer alle nyere Intel-processorer: Se her, om du er ramt

Firmware-sårbarhed hos Intel rammer computere fra de sidste 10 år




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere