Det vækker opsigt, når der opstår rygter om, at en af verdens mest toneangivende internet-selskaber er på vej til at lægge et par af verdens mest udbredte styresystemer i graven.
Det kan meget vel komme til at ske i 2018, lyder det fra rygtemøllen, hvor det hedder sig, at Google overvejer at skrotte både Chrome OS og Android til fordel for et helt nyt samlet styresystem.
Det nye system skal kombinere de to styresystemer, som jo i dag sigter mod henholdsvis pc’er og mobile enheder.
Google har allerede meldt ud, at selskabet arbejder på et styresystem ved navn Fuchsia, hvis kode blev offentliggjort på GitHub helt tilbage i sommeren 2016.
Du finder koden på GitHub her.
I modsætning til Android og Chrome OS er Fuchsia ikke baseret på Linux, men på det mindre kendte Zircon (som tidligere hed Magenta).
Zircon er oprindeligt udviklet som et embedded OS, der kan køre på alle former for enheder - herunder sensorer til Internet of Things, trafiklys, computere, mobiltelefoner, smartwatches, tablet-computere og meget andre.
Ligeledes understøtter Zircon alle former for processor-miljøer - herunder ARM, Mips, Intel X86 og så videre.
Fuchsia anvender også samme SDK - altså udviklingskit- som anvendes til Chrome OS og Android som grundlag for brugerinterface og apps.
Skal fungere bedre sammen
Google har længe kunnet se fordele i en tættere opkobling mellem Android og Chrome OS, og der har gennem tiden været søsat forskellige initiativer.
De er imidlertid alle gledet i baggrunden. Længst fremme har været det såkaldte Andromeda-projekt, som du kan læse mere om i denne artikel fra efteråret 2016: Nyt Android-system på vej fra Google: Skal køre på din tablet og pc.
Ifølge Computerworlds amerikanske nyhedsbureau lagde Google imidlertid Andromeda i graven i sommer.
Hvor stort bliver det?
Tilbage står vi altså med Fuchsia, som nogen mener med tiden skal erstatte Android på smartphones og Chrome OS på Chromebooks.
Andre mener, at Fuchsia er udset til at kun at afløse Android, mens andre igen mener, at Fuchsia bliver udviklet som nyt styresystem Internet of Things.
Vi ved reelt ikke, hvad Google har i tankerne.
Sikkert er det dog, at det i givet fald vil være et enormt skridt at tage for Google.
Android er verdens mest udbredte styrestem og kører i dag på op mod to milliarder enheder, mens antallet af Android-apps i Google Play nærmer sig tre millioner.
Samtidig har Android i årevis været frit tilgængelig for OEM’er, som kan downloade og modificere softwaren og launche den på egne enheder.
Også Chrome OS har relativt godt fat i markedet, og mange producenter bygger i dag Chrome OS-maskiner.
Den store udbredelse af Android og Chrome OS - som er blandt Googles mest velkørende produkter - taler imod sandsynligheden for, at Google vil skrotte dem til fordel for et nyt produkt.
I bedste fald det betyde, at Google i givet fald ville skulle levere en løsning med fuldstændigt glidende sammenkobling med de nuværende Android- og Chrome OS-versioner, som det vil tage mange år at få udfaset.
Ifølge Computerworlds amerikanske nyhedsbureau er det sandsynligt, at Fucshia på et tidspunkt vil afløse de eksisterende systemer - men det kommer næppe til at ske inden for de kommende fem år.
Hurtigere og mere fleksibel platform
Ifølge vores nyhedsbureau er det sandsynligt, at Google med Fuchsia sigter efter en platform, som er hurtig og bedre i stand til at håndtere AR, VR og eksempelvis selvkørende biler end det er tilfældet med Android.
Samtidig sigter Google efter en ‘post-Linux-fremtid,’ som det hedder, hvor ‘specifikke OS’er kan bygges i en fælles codebase, som kan mindske produktionstiden for processorer og software og give større fleksibilitet,” skriver nyhedsbureauet.
Derfor er det mest sandsynligt, at vi i første omgang vil se Fuchsia på enheder inden for Internet of Things, wearables, headsets, briller og andre ‘smarte enheder’ sideløbende med Chrome OS og Android.
Dernæst kommer turen måske til lavpris-telefoner. Og hvem ved, hvad der så kommer til at ske.
Vil Fuchsia blive fremtidens styresystem? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.