Digitaliseringstyrelsen er klar med udbudsmaterialet til det kommende kæmpe-udbud om afløseren til NemID-adgangsløsningen, som alle danskere anvender, når de skal logge ind på deres bank eller på det offentliges systemer.
Den nye løsning kommer til at hedde MitID.
Computerworld kunne for et par måneder siden fortælle, at udbuds-rammen er på 900 millioner kroner.
Det kan du læse mere om her: Kæmpeudbud i gang: Afløseren til NemID koster 900 millioner kroner.
Digitaliseringsstyrelsen meddeler, at udbudsmaterialet er blevet ‘kogt ind til 919 sider,’ som beskriver ‘de fælles forretningsbehov til selve løsningen, samarbejdsorganisationen, økonomien og processen.’
Digitaliseringsstyrelsen har været i gang med arbejdet i mere end år og havde allerede i foråret været i kontakt med 14 mulige leverandører til MitID for at vejre stemningen.
Disse mulige leverandører tæller blandt andet Nets, IBM, Safran og Indra, kunne Computerworld fortælle i foråret.
Det kan du læse mere om her: Derfor skifter NemID navn til MitID: Lægger op til stort opgør med Nets og papkortet
’Udbud med forhandling’
De mulige leverandører kan nu kigge udbudsmaterialet igennem.
Senere vil Digitaliseringsstyrelsen prækvalificere maksimalt fire leverandører, som inviteres til forhandlingsbordet.
Det helt afgørende parameter for at komme i betragtning er, at selskaberne kan ‘dokumentere de mest relevante præferencer,’ som det hedder.
Digitaliseringsstyrelsen vil derefter gå i gang med at diskutere løsningmuligheder med de prækvalificerede selskaber, hvorefter der i begyndelsen af 2019 skal findes en vinder af kæmpe-udbuddet.
Det nye MitID skal tages i brug fra slutningen af 2020, og det forventes, at udrulningen vil tage omkring et år.
“Mens MitID tages i brug, vil NemID og MitID fungere side om side. NemID lukkes først, når alt er på plads,” lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen.
Opgør med Nets
Den nuværende NemID-løsning ejes af leverandøren Nets, som har tabt penge hvert eneste år, siden selskabet overtog NemID-opgaven i 2007.
Der var dengang tale om et helt nyt forretningsområde for Nets, der ellers hvilede på de to hovedsøjler, Dankortet og Betalingsservice.
Til kom altså opgaven med at håndtere NemID og blandt andet stå for papkortet med de mange engangskoder.
Nets blev i foråret 2014 solgt til de to amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital samt danske ATP.
Prisen var dengang 17 milliarder kroner, hvilket var væsentligt over den oprindelige vurdering af selskabet, der hidtil havde været ejet af 200 norske og danske pengeinstitutter samt Danske Bank, Nordea, DnB og Nationalbanken.
Kapitalfonden Hellmann & Friedmann bød i september 33 millioner kroner for selskabet.
Det kan du læse mere om her: Nets-aktionærer kan blive forgyldt: Her er tilbuddet på Nets fra amerikansk kapitalfond.
Med den nye løsning vil ejerforholdet ændre sig, idet Digitaliseringsstyrelsen hele tiden har ønsket øgede rettigheder til den nye løsning i forhold til NemID.
“MtID får øget fleksibilitet, bedre brugeroplevelse for borgere og virksomheder, høj sikkerhed og fokus på fremtidige behov. Samtidig er det et kardinalpunkt, at partnerskabet får rettighederne til at videreføre løsningen, da vi har at gøre med kritisk, national infrastruktur,” meddeler direktør i Digitaliseringsstyrelsen, Rikke Hougaard Zeberg.
Nets’ oprindelige kontrakt på NemID er ved at rinde ud, men bliver forlænget, så danskerne ikke kommer til at stå uden login-løsning.
Systemet skal kunne håndtere mellem seks og ni millioner brugere, og der skal udstedes omkring en milliard anmodninger og autentifikationer årligt.
Udbuddet af MitID-løsnignen er ikke den eneste store udskrivning det offentlige er ved at lave. På nationalt plan er MitID en del af flere store udbud, der blandt andet omfatter et nyt valgsystem og et nyt system til håndtering af digital post til borgerne fra det offentlige.
Du finder udbudsmaterialet til MitID her.
Læs også:
Derfor skifter NemID navn til MitID: Lægger op til stort opgør med Nets og papkortet
Staten klar med udbud til en kvart milliard kroner: Afløser til Digital Post skal være klar i 2020
Kæmpe udbud igang: Afløseren til NemID koster 900 millioner kroner