For syvende år i træk gennemgår det amerikanske password-management-selskab SplashData lækkede password-databaser for at finde årets værste kodeord.
Over fem millioner lækkede kodeord er blevet gennemgået, og igen står det klart, at vi alle burde få et kursus i god password-skik.
De lækkede kodeord er hovedsageligt fra brugere i Nordamerika eller Vesteuropa og kommer fra lækkede kodeords-databaser, men er ikke fra det store Yahoo-læk, der skete tidligere i år.
Læs mere her: Havde du en Yahoo-konto i 2013? Så har hackere haft adgang til dine data
Så hvad viser dataene?
Som i alle andre år er 123456 stadig det absolut mest benyttede kodeord sammen med ord som “password,” 12345678 og “qwerty.”
Også ord som Starwars, freedom og iloveyou ligger i top 25.
Faktisk viser SplashDatas gennemgang, at over 10 procent af alle brugere benytter sig af en af de 25 dårligste kodeord i år.
Cirka 3 procent benytter sig af 123456.
I ved selv, hvem I er.
Ikke nok at ændre “o” til “0”
Mange tror, at hvis man tager sin gamle kode og ændrer et enkelt tegn eller to til tal eller andre tegn såsom fra et O til et nul (0), så hæves kompleksiteten, men det ved hackerne allerede, skriver SplashDatas CEO, Morgan Slain.
“Hackerne kender dine små tricks, og at du bare retter et allerede let kodeord til, gør det ikke mere sikkert. Ligeledes bør du passe på med at bruge kendte navne fra populær-kulturen. Du er ikke den eneste Star Wars-fan,” skriver han og refererer til, at ordet starwars er endt i dette års top 25 over dårlige kodeord.
SplashData foreslår, at man benytter sig af komplekse fraser med tegn, store og små bogstaver og tal, ligesom du bør vælge en ny kode til hver eneste konto.
Et eksempel kunne være at have en huskesætning i hovedet, og bruge det første bogstav i hvert ord og omdanne det til en kode.
Der er mange muligheder, bare du ikke bruger 123456.
Det bedste råd er dog at aktivere to-faktor-godkendelse på så mange konti som muligt. Det kan du eksempelvis aktivere på Facebook.
Læs også:
Svage kodeord og ingen backup: 9 ud af 10 danskere har ikke styr på den helt basale it-sikkerhed