Det koster på it-sikkerheden at være verdens mest digitaliserede samfund. Sådan lyder det i den nye risikovurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), hvor efterretningstjenesten advarer om flere digitale trusler.
Særligt cyberspionage fra fremmede stater er et problem for Danmark både økonomisk og politisk, vurderer FE.
“Der er tale om en særdeles aktiv trussel fra enkelte stater, der
løbende forsøger at stjæle informationer fra danske myndigheder og virksomheder,” hedder det i risikovurderingen, der understreger, at det er stort set umuligt at bevise, hvem der står bag cyberspionagen mod Danmark, selvom man kan have sine mistanker.
“Nogle stater udliciterer dog også arbejdet til hackergrupper eller it-sikkerhedsfirmaer, der i forvejen tilbyder bl.a. sårbarhedsscanninger og rådgivning om it-sikkerhed. Ved
at gøre brug af mellemmænd kan staterne nemmere skjule deres involvering og mere troværdigt benægte at have kendskab til cyberspionagen.”
FE fortæller desuden, at fremmede stater løbende forsøger at udføre politisk motiveret cyberspionage mod Udenrigsministeriet og danske ambassader i udlandet.
Tidligere på året kom det frem, at Forsvaret selv har været offer for et statsstøttet hackerangreb. Hackergruppen Fancy Bear, der menes at arbejde for Rusland, har således haft adgang til forsvarets webmail i både 2015 og 2016.
Du kan finde FEs risikovurdering her.
Læs også: Hackerangreb mod Forsvaret: Her er tre ting, vi ved om angrebet - og alle de ubesvarede spørgsmål