AMD har for alvor rystet godt op i markedet for processorer siden lanceringen af sin Ryzen-serie.
Ryzen 7 skar flere tusinde kroner af prisen for en 8-kernet processor sammenlignet med Intels bedste, og Ryzen 5 har overtaget pladsen som det bedste valg for mainstream-købere af computere fremfor Intels Core i5 - igen på grund af en lav pris kontra ydeevne.
Begge er ikke uden fejl, hvilket du kan se mere om her: Test af AMD's nye Ryzen-processor: AMD er tilbage - og slår Intel
Ryzen 3 er den mindste af de tre nye serier, og mens prisen er næsten identisk med Intels Core i3-processorer, så er det stadig en quadcore-processor til kun knap 1.000 kroner og med mulighed for at overclocke til endnu hurtigere hastigheder.
Noget som Intels i3’er til samme pris ikke kan.
Perfekt til en hjemmebygget gamer-computer
Derfor har vi samlet en gamercomputer med Ryzen 3 i center-postition.
Det er langt fra den billigste computer, vi kunne bygge - men det er en god computer, som du kan bygge videre på, og som vi brugte til at teste, hvad den lille processor kan yde.
Du kan læse hele vores Ryzen 3-test her: Test af AMD Ryzen 3: Fabelagtig processor til de prisbevidste
Herunder er vores samlet hele byggeoversigten. Målet var at bygge en relativ billig stationær computer med potentiale til at blive udbygget på et senere tidspunkt.
- AMD Ryzen 3 (1300X): 990 kroner.
- MSI Tomahawk B350. 899 kroner.
- Corsair Vengeance 16 GB (2x8) DDR4: 1.300 kroner.
- Toshiba OCZ 240 GB: 802 kroner.
- Geforce GTX 1050ti: 1.390 kroner.
- Cooler Master Masterbox 5t: 500 kroner.
- Cooler Mater MaterWatt Lite 600W: 426 kroner.
- Windows 10: 400 kroner.
På nuværende tidspunkt ville computeren her koste lige under 6.500 kroner, men prisen kan variere på flere områder alt efter tilbud- og markedsændringer.
Særligt prisen på grafikkort og RAM kan variere, hvilket blandt andet er på grund af de mange kryptovaluta-minere derude.
Faktisk kostede computeren 5.979 kroner, da vi begyndte at indsamle delene til den, men på halvanden måned er priserne særligt på RAM og harddisk steget voldsomt.
Læs også: Købsguide: Fem ting du skal vide før du køber AMD's nye Ryzen-processorer
Processoren
Først og fremmest Ryzen 3-processoren.
Vi har valgt 1300X-processoren, men du kan nemt spare et par hundrede kroner og vælge 1200 i stedet. Den ligger på 870 kroner i skrivende stund.
Som med alle Ryzen-processorer kan du overclocke dem begge til højere hastigheder, så længe du har kølingen på plads.
Uanset hvilken processor du vælger, medfølger der en AMD Wraith Cooler CPU-køler med allerede påsmurt kølepasta.
Det gør det dejligt nemt at sætte op. Overvejer du for alvor at lege med overclocking, er det dog en god ide at tilkøbe en bedre blæser eller vælge vandbaseret køling i stedet.
Vi har selv valgt at tilføje Cooler Masters Hyper Evo 212, om end vi ikke har overclocket processoren op til denne gennemgang.
Bundkort
Alle Ryzen-processorer - selv de billige Ryzen 3 1200 og 1300X - kan overclockes til højere hastigheder, men kun på AM4-bundkort.
Hvis du er fløjtende ligeglad med overclocking, kan du spare lidt og vælge et A320-baseret bundkort i stedet, men de fleste brugere skal nok vælge et B350-kort.
Vi valgte et MSI Tomahawk B350-kort, hvor vi kunne overclocke kortet, og hvor der samtidig er rigeligt af PCIe-porte til flere grafikkort eller lignende i fremtiden.
AMD lover, at kommende processorer vil benytte sig af AM4-bundkort frem til 2020, så selv hvis du om to år vil opdatere med en nyere og mere kraftfuld processor, er du stadig dækket ind.
RAM
Den nye Ryzen-processor drager virkelig nytte af hurtige RAM-stænger, så jo hurtigere de er, jo bedre gaming-performance vil du få. Til vores build har vi tilføjet 2 x 8GB Vengeance DDR4-stænger fra Corsair, men vil du få prisen ned, kan du sagtens klare dig med 2 x 4GB.
De fleste moderne spil begynder dog at kræve 4-6 GB RAM som anbefalet mængde hukommelse, så det er dumt at spare penge på RAM-siden og kun vælge 4GB RAM.
Hold dog øje med gode tilbud.
Både på RAM- og lagerplads-siden danser priserne en smule for tiden på grund af mangel på hukommelse og flash-komponenter.
Lagerplads
Her både sparer og bruger vi for mange penge. Vi vil til hver en tid anbefale, at du har dit Windows-system installeret på en SSD på grund af de markant hurtigere loading-tider.
Omvendt fylder spil i dag op imod 30-50 gigabyte, og derfor har du brug for masser af lagerplads, med mindre du vil slette gamle spil, hver gang du vil spille et nyt.
Vi har valgt en 240GB SSD fra Toshiba, men du kan nemt krydre med mere lagerplads via en klassisk harddisk. Disse fås til relativt billige penge nu til dags.
Grafikkort
Nu bliver det spændende. Kampen mellem AMD og Nvidia har virkelig sparket gang i grafikkortene, og der er rigeligt at overveje her.
Vi valgte et MSI GTX 1050ti-kort til knap 1.400 kroner, men du kan med fordel hæve eller sænke ambitionerne her.
Eksempelvis kan du få et mindre potent GTX 1050-kort for 1.000 kroner, eller du kan opgradere og vælge et mere kraftfuld Nvidia GTX 1060-kort til 2.400 kroner.
De fleste grafikkort inden for samme navn, hvad end det er fra MSI, Gigabyte eller EVGA, yder relativt ens, men MSI’s skulle være mere lydsvag, når du ikke benytter kortet til spil, hvilket vi godt kan lide.
Langt hen ad vejen er det imponerende, hvad 1050ti til 1.400 kroner kan klare.
Den tygger gennem langt de fleste AA-titler fra de seneste år uden problemer, og den følger også fint med selv de nyeste titler, hvis du skruer lidt ned for indstillingerne og forventningerne.
Der er også AMD-siden, men særligt de billige AMD-kort er ramt af miner-feberen, hvor grafikkort benyttes til at mine kryptovaluta.
Det kan du læse mere om her: Valutaspekulanter rydder grafikkort-lagrene hos ProShop igen og igen: "Det er helt vanvittigt for tiden"
Kabinet og strømforsyning
Tanken med computeren her er, at man med tiden kan udvide systemet med nye elementer eller udskifte dele. Derfor har vi også valgt et kabinet med plads og udvidelsesmuligheder.
Vi kunne sagtens have valgt et markant billigere kabinet. Eksempelvis kan du i stedet kigge på dette fra DeepCool, men som ikke har de samme udbygningsmuligheder som CoolerMaster Masterbox 5T.
Det gode ved Masterbox 5T er, at der er mulighed for at tilkøbe skuffer til flere harddiske, skulle du ønske at bygge ud senere, og kabelopsætningen er relativt enkel.
Derudover er der en gennemsigtig side på kabinettet og en række røde LED’er fordelt over kabinettet, og nu er det jo en gamer-computer, vi samler.
Lad desuden være med at tænke det store over strømforsyningen. Vær sikker på, at der er nok juice til alle dine elementer. En 500-600W-enhed er et bud til dem, der med tiden kunne overveje både at overclocke eller tilføre et mere kraftigt grafikkort.
Vil du spare?
Hvis du vil spare, kan du med fordel vælge en Ryzen 3 1200, 4 x 2GB RAM i stedet for 16, en almindelig harddisk fremfor SSD, et GTX 1050-kort med mindre VRAM eller et billigere kabinet.
Du kan også vælge at spare på RAM-stængernes hastighed og vælge DDR4 2400 frem for Vengeance DDR4 3000, men det vil kunne mærkes markant på ydeevnen.
Du kan også droppe Windows og spare 400 kroner, men så skal du være sikker på, at dine spil virker på Linux (det er langt fra alle, der gør).
Ydeevne
Først og fremmest er selve computeren hurtig, hvilket hovedsageligt er på grund af valget af en SSD frem for en HDD.
Boot-tider og loading af spil og programmer går hurtigt, men det er jo som bekendt på bekostning af mere lagerplads til en billigere penge.
Vi har haft installeret seks spil på en gang på 240GB-disken heriblandt World of Warcraft, League of Legends, Rocket League, OverWatch samt Tomb Raider hvilket allerede fylder knap 180 GB.
Så hvad kan maskinen så?
Imponerende meget, hvis vi selv skal sige det.
VI har testet computeren via en lang række spil ved 1080p-opløsning., og sat opløsningen på “høj kvalitet” eller tilsvarende under grafiske indstillinger.
Det gav følgende resultater. Vi har forsøgt at vise både den højeste og laveste FPS vi oplevede i hvert spil. Eksempelvis ligger FPS’en ret stabilt i League of Legends på de 165, med mindre en Jarvan, Fiddlesticks og Nami bruger sine ultimative evner samtidig #MasserAfPartikler.
- Tomb Raider: 51-67 fps
- Overwatch: 101-119 fps
- Rocket League: 116-125 fps
- World of Warcraft: 156-167 fps
- Counter Strike: 92-102 fps
- League of Legends: 160-190 fps
Har du ikke en skærm, der kan vise 120 eller 144Hz, så er alt over 60 fps i princippet “spildt,” og du kan med fordel aktivere VSync, der sikrer et mere rent billede, men en fast visning af 60 billeder i sekundet.
Sidste tanker
Du kan få endnu mere juice ud af computeren, hvis du overclocker processoren.
Det har vi ikke valgt at gøre her ved vores benchmarks, men AMD har et tilknyttet program kaldet Ryzen Master, hvor du relativt let kan overclocke din Ryzen-processor. Du kan nok få mast knap 0,4 Ghz ekstra juice ud af processoren uden problemer.
Ved at overclocke, kunne vi efterfølgende mase knap 10 fps mere ud af spil som League of Legends, så det er værd at gøre, hvis man har kølingen på plads.
Det er dog grafikkortet, der er den største begrænsning i denne maskine, men har du ikke planer om at spille spil i en højere opløsning end 1080p, så bør du kunne klare dig.
Samtidig er kabinettet købt til at kunne udvides på et senere tidspunkt, og bundkortet er parat til både en mere kraftig processor fra AMD, mere hukommelse eller et større grafikkort.
Artiklen her er ment som inspiration, og vi hører gerne, hvilken computer du selv har bygget, og hvad du bruger den til. Del dine tanker i kommentarfeltet, men hold tonen god.
Læs også: Kæmpe annoncering af AMD ved CES-messen : “Her er alle vores planer de næste to år”