Artikel top billede

Ny trend: Selv de billigere smartphones har nu skærme, der dækker hele fronten

Skærme, der dækker det meste af fronten på telefonen, er den helt store trend for tiden. Selv de billigere smartphones er kommet med.

Skærme med kun meget tynde rammer omkring sig var ment som en eksklusiv egenskab, som Samsung, LG og ikke mindst Apple tog til sig.

Dyre smartphones som LG G6, Samsungs Galaxy S8’ere og Note 8 samt den dyre iPhone X har kun meget tynde rammer omkring skærmen, som alle benytter sig af et længere 18,5:9 format, hvilket gør telefonen større, men smallere.

Men det var ikke længe, at de tynde rammer kun var forbeholdt de eksklusive smartphones.

Faktisk har både Huawei, OnePlus og Samsung samt en lang række mindre - og for os europæere - ukendte kinesiske producenter allerede lanceret smartphones uden brede kanter til en langt lavere pris end topmodellerne.

Hvorfor egentlig?

Formålet med skærme med tynde kanter har to formål: Det ene er at udnytte pladsen på fronten af telefonen bedre.

En iPhone 8 med de velkendte blokke over og under skærmen, har en skærmratio på 65 procent modsat den nye iPhone X, hvis front består af 82 procent skærm.

Det betyder, at du kan have en iPhone X med en større skærm målt på tommer end en iPhone 8 Plus, selvom iPhone X er mindre.

Det betyder dog ikke, at det også giver en bedre brugeroplevelse.

Når hele fronten består af skærm, er du nødt til at tilføje software-knapper for at kunne navigere rundt i systemet.

Det betyder på Android-siden, at de nederste otte millimeter af telefonen består af software-knapper, som ikke giver merværdi i forhold til at vise mere indhold.

Det samme gælder på iPhone X, hvor den nederste centimeter også her består af en streg, som du skal trække op for at komme tilbage til startmenuen.

Selvom iPhone X i princippet har en større skærm end en iPhone 8 Plus, så efterligner systemet den mindre iPhone 8 og giver ikke de udvidede funktioner som på iPhone 8 Plus.

Ligeledes vil du opleve sorte kanter og rammer omkring eksempelvis YouTube-film modsat på telefoner med det mere klassiske 16:9-format, hvor videoen dækker hele skærmen.

Og grund nummer to? Marketing. Det ser ganske enkelt hammerflot og imponerende ud, at telefonens front kun består af skærm. Og det sælger smartphones.

Tre billigere smartphones med masser af skærm

Samsung A8 (2018)

Samsungs A-serie er den billige række af smartphones, som får nogle af evnerne fra den dyrere Galaxy-serie, men med nedskaleret ydeevne og kamera.

Den seneste 2018-model, som netop er blevet lanceret her i december 2017, får en octa-core processor, 4GB hukommelse og 32 GB intern lagerplads samt plads til et SD-kort.

Desuden får den en skærm i det aflange 18,5/9-format samt tynde kanter omkring skærmen.

Der er stadig bredere kanter for oven og for neden, men i markant mindre grad end ved sidste års A8’er (2017-modellen, udgivet i 2016…).

Telefonen er desuden i metal og glas ligesom topmodeller, og A8 (2018) vil koste 3.899 kroner fra 19. januar.

Læs også: Rapport: Danmark har verdens højeste smartphone-penetration

Huawei Mate 10 Lite

Mate 10 Lite er en skrabet version af Huaweis topmodeller, Mate 10 og Mate 10 Pro.

Mate 10 Lite byder på en 5,9 tommer skærm, hvis rammer igen er tynde både i siderne og for oven og neden. Opløsningen ligger over FullHD. Fingerskanneren sidder på bagsiden af telefonen sammen med et dobbeltløbet kamera på 16/2 megapixel.

Læs om Mate 10 Pro her: Test af Huawei Mate 10 Pro: Endnu en sikker vinder fra kineserne

Ligesom Samsung A8 og andre skærme i det lange 18:9-format, er Mate 10 Lite let at betjene med en hånd, så længe du ikke skal have fat i indhold oppe i hjørnerne.

Telefonen har desuden den lidt svagere, men også mere strømbesparende og billigere Kirin 659-processor modsat Mate 10-telefonerne, der har en Kirin 970-processor.

Det betyder dog også, at telefonen kun koster knap 2.700 kroner.

OnePlus 5T

OnePlus har længe tilbudt mange af de samme egenskaber som de mere eksklusive producenter som Samsung, HTC og LG, og med sin seneste lancering kom den kinesiske højdespringer også med på det rammeløse design.

OnePlus 5T byder på den lynhurtige Snapdragon 835-processor, mellem 6 og 8 GB RAM og mellem 64 og 128 GB intern lagerplads.

Skærmen er en FullHD+-skærm på hele 6 tommer med en skærmratio på 80 procent i 18:9-format.

Kameraet er et dobbeltkamera, og der fanges også flotte fotos, om end du stadig finder bedre kameraer i de dyrere topmodeller fra Samsung, HTC eller Apple.

Prisen er dog ikke til at slå: Den starter på 3.800 kroner.

Læs her: Test: Derfor er OnePlus 5T den mest anbefalelsesværdige telefon i 2017

Kineserne

Kigger du længere mod øst og er ligeglad med dansk garanti og tilsvarende, så kan du finde endnu billigere, kantløse telefoner i Kina.

Et eksempel er kinesiske Doogee Mix med en 5,5 tommer stor HD-skærm uden mærkbare kanter for oven og i siderne. Og så koster den helt ned til 1.000 kroner. Eller hvad med kinesiske Maze Alpha med en 6 tommer skærm igen uden kanter både over og ved siden af skærmen til 1.400 kroner? 

Vi har ikke testet telefonerne, så vi vil ikke råde dig til at købe den, men det siger noget om, hvor lidt eksklusive de rammeløse skærme i realiteten er.

Læs også: Smartphone-markedet buldrer i helt ny retning - og det er ikke med Apple eller Samsung i front




IT-JOB

Dynamicweb Software A/S

Solution Tech Lead

SporingsGruppen ApS

Backend-udvikler

Netcompany A/S

Software Developer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere