Artikel top billede

Foto: Kim Stensdal. (Foto: Kim Stensdal)

Indsigt: Forstå hvorfor hele it-industrien holder øje med Amazon og AWS – og hvorfor Danmark adskiller sig

Ikke mange it-selskaber kan samle 43.000 softwareudviklere til en konference. Men det kan Amazon, der i disse år udfordrer en lang række brancher inden for både detail, logistik, produktion, software og cloud-services. Her får du et indblik i Amazon og ikke mindst cloud-forretningen AWS.

Amazon Web Services er i dag verdens suverænt største leverandør af cloud-services i kategorien infrastructure as a service (IaaS).

AWS havde ifølge analysefirmaet Gartner i 2016 en markedsandel på 44,2 procent på verdensplan. Nummer to, Microsofts Azure, havde en markedsandel på 7,1 procent ifølge Gartner (se tabel længere nede). 

Der er tale om et marked, der alene i 2016 voksede med 31 procent på verdensplan. Det er formentlig også forklaringen på, at AWS bliver ved med at udvide produktporteføljen ved at lancere nye cloud-services.

Og det er ikke kun IaaS-markedet, AWS beskæftiger sig med - eksempelvis satser selskabet også på regulære SaaS-produkter som Amazon Workmail, og cloud-forretningen bliver i det hele taget mere og mere omfangsrig i takt med, at kunstig intelligens, machine learning og IoT kommer i fokus i mange virksomheder.  

Fysiske produkter som eksempelvis det nye machine learning-kamera Deeplens var også blandt nyhederne på den netop overstående udviklerkonference, AWS re:invent 2017.

Computerworld dækkede konferencen i Las Vegas med 43.000 deltagere ganske intenst. Det gjorde vi, fordi AWS formentlig er det selskab, som flest i it-industrien holder øje med i disse år.

Læs mere om Amazon: Du skal træffe et afgørende valg: Vil du underlægge dig de store it-giganter eller bekrige dem?

AWS’ innovation kan tage pusten fra de fleste, og selskabet har med mægtige Amazon i ryggen en pengetank, der er så stor, at der reelt ikke er begrænsninger for, hvilke markeder man kan satse på, hvis man ønsker det.

Det skaber en stor interesse hos de potentielle AWS-partnere, og det skaber en god portion nervøsitet hos de virksomheder og brancher, der frygter, at AWS og Amazon pludselig kommer tromlende i overhalingsbanen.

Men udgangspunkt i den situation får du her tre centrale pointer, der forhåbentlig kan gøre dig lidt klogere på, hvad al den snak om Amazon og især AWS egentlig bunder i.

AWS' hemmelighed - og de nærmeste konkurrenter


AWS har i den grad vind i sejlene for tiden. Hvad er det, at selskabet kan, som andre har svært ved at kunne? Og hvem er hovedkonkurrenterne i dag?

AWS ejes af Amazon. Siden 2006, hvor AWS blev etableret som et selvstændigt selskab, har det udviklet sig til en af de største succeser i den globale it-industri.

Man kan ikke få at vide, hvor mange ansætte der er i AWS. Vi ved dog, at Amazon samlet set i dag har 341.000 ansatte og en omsætning i det seneste årsregnskab på 870 milliarder kroner. Amazon-stifter Jeff Bezos er i øvrigt netop blevet verdens rigeste mand efter den netop overståede Black Friday.

Vi ved også, at AWS i sig selv er en strålende forretning og i de senere år været i stand til at øge omsætningen med omkring 50 procent om året. Omsætningen ventes at nå op på 13 milliarder dollars, omkring 82 milliarder danske kroner, her i 2017.

Forklaringen på den succes er dels, at AWS slog til på det helt rigtige tidspunkt. Det var før, at cloud-markedet for alvor var kommet op i omdrejninger. Samtidig må man sige, at AWS’ innovations-iver og det meget udviklerorienterede fokus giver pote.

Listen med cloud-services er allerede alenlang, og der er intet, der tyder på, at AWS med CEO Andy Jassy i spidsen har tænkt sig at lette foden fra speederen.

Det kan du læse meget mere om i Computerworlds store fortælling om AWS, som du finder her:

Historien om Amazon Web Services og den hemmelige kode, der har ændret alt: Sådan vandt AWS verdensherredømmet

Danmark er mindre AWS-fokuseret


AWS har ikke en ligeså dominerende position i Danmark som på internationalt plan. Herhjemme har ikke mindst Microsofts cloud-løsninger til gengæld godt fat. Er der nogen udsigt til, at AWS får et gennembrud på det danske marked? Og hvad skal der til for at det sker?

AWS har traditionelt stået stærkest på de markeder, hvor Amazon-onlinebutikken også er at finde.

Amazon findes som bekendt endnu ikke i Danmark, men AWS har over de senere år oprustet markant i Danmark og i Norden, ligsom selskabet opruster med europæiske datacentre. 

Vi har ikke set det sidste til den oprustning, og det ville også være underligt, hvis vi havde: AWS har gode muligheder for at komme til at fylde endnu mere på det danske it-marked i de kommende år, ligesom en række andre mindre lande også forventes at komme til at mærke mere til AWS og Amazon i det hele taget.

Læs også: Kæmpe cloud-rapport: Her er styrkerne og svaghederne ved alle cloud-leverandørerne

Danmark har traditionelt været et meget Microsoft-orienteret land, og det gælder også på cloud-markedet, hvor ikke mindst Office 365 har haft ekstremt stor succes her i landet.

Man skal dog huske på, at det er IaaS og PaaS, der er fundamentet for ikke bare cloud-markedet, men også det moderne it-marked i det hele taget. Her fylder AWS mest på verdensplan, og selskabet har gode muligheder for at udnytte den situation til at få succes også på mindre markeder, eksempelvis det danske.

Det forudsætter så til gengæld også, at AWS satser helhjertet på et land som Danmark.

Det vil blandt andet sige, at selskabet bliver nødt til at have en masse folk til rådighed i Danmark og i Norden (den oprustning er allerede i gang), og at tjenester, der endnu ikke findes på dansk - eksempelvis Alexa - også kommer til at fungere sammen med det danske sprog.

AWS' styrker og svagheder


Hvad er AWS' største styrke? Og største svaghed?

Den største styrke er formentlig, at AWS i den grad har vundet udviklernes og driftsfolkenes hjerter. De to grupper af it-folk forstår nemlig til fulde, hvorfor infrastructure as a services, platform as a service og software as a service er så revolutionerende.

Da AWS re:Invent 2017 løb af stablen i Las Vegas, var det med 43.000 udviklere og driftsfolk som deltagere.

Computerworlds udsendte hørte ikke en eneste deltager være muggen over, at AWS er ved at gå i stå med udviklingen, eller at selskabet satser påd e forkerte ting. Tværtimod var der en udtalt begejstring over de nye services og teknologier, AWS præsenterede.

Den begejstring forplanter sig naturligvis i erhvervslivet og i organisationer verden over - og også i høj grad i de øvre ledelses-lag, hvor man i dag sagtens forstår, hvad digital innovation reelt forudsætter i forhold til it-mijøet. 

Hvis man skal pege på en svaghed, vil det så nok kunne være netop det, at AWS har så godt fat i de mere teknisk mindede it-folk, mens de mere strategiske profiler nok endnu ikke i samme grad føler sig knyttede til AWS, men i højere grad til andre selskaber på it-markedet.

Læs også:

Historien om Amazon Web Services og den hemmelige kode, der har ændret alt: Sådan vandt AWS verdensherredømmet

AWS-topchef efter vildt vækst-årti: Derfor kommer Amazon (formentlig) aldrig til at sælge AWS fra

Med 50 millioner deployments om året har Amazon knækket koden: Sådan får du bedre software - og bedre it-folk

It-udviklere jubler over opbakning fra eksperter: Kontrolfikserede chefer ødelægger innovationen

App-udvikling er blevet langt lettere – men adgangen til back-end volder problemer

Kæmpe cloud-rapport: Her er styrkerne og svaghederne ved alle cloud-leverandørerne