Dells XPS-linje indeholder nogle af de bedste bærbare computere på markedet.
Med kompakt design, glimrende tastaturer, god ydeevne og skærme med kun tynde rammer slår XPS mange af konkurrenterne, og vi vil anbefale XPS 13 som en af de bedste “allround”-bærbare til hver en tid.
Så når der pludselig findes en 2-i-1-model, er vi selvfølgelig klar på at teste den. Her kan du vippe touch-skærmen baglæns 360 grader, så den bærbare computer omdannes til en tablet.
Men er XPS 13 bedre som en 2-i-1’er, eller bør du stadig kigge dig om efter den almindelige XPS’er i stedet?
Lille og kompakt
Det var Dell, der med sin XPS-serie var det første selskab til at skære ned på de sorte rammer omkring skærmen på bærbare computere.
Det betød, at XPS 13 (13 tommer skærm) pludselig fyldte det samme rent fysisk, som en computer med en 11-tommer skærm.
Det samme gør sig gældende med XPS 13 2-i-1. De sorte rammer over og ved siden af den 13 tommer store skærm i enten FHD (1.920 x 1.080 pixels) eller QHD+ (3.200 x 1.800 pixels) er ultra tynde, hvilket ser fantastisk ud. Skærmen er desuden skarp, lysstærk og farverig og bliver ikke blålig, når du ser skærmen fra siden.
Vores testede model var med FHD-opløsning, og vi manglede ikke flere pixels.
Skærmen og resten af computeren er dækket af aluminium og kulfiber-blanding, og lige som sine mere konservative XPS 13 og 15-fætre, ser computeren forbløffende godt ud.
Den oser af kvalitet.
Computeren er desuden en smule tyndere og lettere end den større XPS 13, som dog også har en mere kraftfuld processor. Mere om det senere.
13 2-i-1 har to USB C-porte, hvor begge kan bruges til at oplade computeren. Der er også en MicroSD-port og Kensington-sikkerhedsport.
På siden finder du også tænd-knappen, som føles ret gummi-agtig i kontrast med resten af computeren. Nogle gange kan det endda være svært at mærke, om man reelt set har trykket på knappen eller ej.
Svær at åbne
Computeren har to hængsler, der tillader at rotere skærmen 360 grader bagud, så den omdannes til en tablet.
Hængslerne er faste og giver ikke synderligt efter, når du bruger dine fingre på touch-skærmen, men det giver andre problemer.
Da der ikke er et indhak mellem skærm og bund, er computeren næsten umulig at åbne uden først at hente en østerskniv.
Du skal i hvert fald have fat med begge hænder og negle. Et lille indhak som på eksempelvis MacBooks havde gjort det lettere.
Tung som tablet
Når skærmen væltes baglæns, giver det mulighed for at omdanne computeren til en tablet - fuldstændig som alle andre 2-i-1’ere.
At skærmen kan vendes baglæns rundt er den mest benyttede metode at have en Windows-computer, der kan omdannes til en tablet.
Lenovo var det første selskab, der succesfuldt benyttede metoden på sine Yoga-enheder, og HP har også haft succes på sine x360-modeller.
Og fuldstændig som med de konkurrerende produkter, er det en kluntet løsning.
Jo, man kan godt bruge den som en tablet, men tasterne vender bagud mod dine fingre og føles mystisk, og den er tungere end alle andre tablets.
Det er fleksibelt, men overvej, om du ikke mere har brug for en ægte tablet… eller en traditionel XPS 13?
De bedste Windows 10-tablets er stadig de maskiner, der først og fremmest ér en tablet som eksempelvis Microsofts Surface Pro’er eller HP’s Spectre X2-maskiner.
Tastatur og trackpad
Computeren har et “clicklet”-tastatur, som er ganske godt at skrive på.
Det tog os ikke lang tid at vænne os til tasterne, omend de er noget klemt sammen.
Vores test-model har et engelsk tastatur, men eksempelvis er pageDown og pageUp-tasterne placeret over venstre- og højre piletaster.
Det handler dog nok mest om tilvænning.
Ligeledes finder du en god trackpad under tastaturet.
Du kan med diverse fagter multitaske og navigere rundt mellem flere skriveborde og apps (ligesom på en Mac-computer), og glasfladen føles rar at benytte.
Der sidder også en fingerskanner til højre side, som virker hurtig.
Dumt kamera
Ud over fingerskanneren kan du også logge ind på computere via et kamera, der understøtter Windows Hallo.
Det fungerer ganske godt, men kameraet har en dum placering.
Det sidder under skærmen, så når du rent faktisk skal Skype eller lignende, så ses du lettere nedefra.
Hvis du ligesom skribenten her ikke ønsker, at din dobbelthage ser ekstra stor ud, har kameraet en ærgerlig placering.
Fin ydeevne
Inde i computeren finder du enten en i5 eller i7-processor. Det er dog ikke en “ægte” i’7er, men en af de mere nedtonede, strømbesparende “y”-modeller - Hvad Intel i gamle dage kaldte Core M.
Det vil sige, at der ikke er behov for en aktiv blæser til at køle processoren.
Det gør maskinen dejligt stille, uanset hvor meget du presser den, men det begrænser selvfølgelig også ydeevnen generelt. Der er mere juice at lege med i den almindelige XPS 13 med en almindelig i5- eller i7-processor.
Dermed ikke sagt, at computeren ikke kan følge med. Til dagligdagsopgaver, meget let billederedigering samt kontorbrug er der ingen problemer med maskinen.
Presser du den, som da vi afprøvede Civ5-spillet, blev den dog - som forventet - ganske varm.
Dog finder du bedre maskiner på markedet - også i hybrid-form - med bedre, mere kraftfulde processorer.
Batterilevetiden lander på mellem syv og otte timer.
Konklusion:
Dell XPS 2-i-1 er resultatet af en fremragende computer blandet med et poppet koncept.
Der er garanteret formål i at have en 2-i-1-computer, der kan omdannes til en tablet, men der er også kompromisser, som du må leve med.
Blandt andet koster Dell XPS 13 2-i-1 mere end en almindelig XPS 13 med en nyere 8-generation Intel i7-processor (8550U), som vi til hver en tid vil foretrække.
Ligeledes er der på hybridmarkedet mange andre gode bærbare computere såsom Lenovos Yoga 920, der byder på en ægte i7-processor med mere ydeevne til samme pris.
XPS 13 2-i-1 er stadig en god computer, som du unægteligt vil blive glad for. Men hvor Dell i vores optik leder kategorien for almindelige, traditionelle bærbare computere, så er konkurrencen større blandt hybriderne.
Læs også: Test: Derfor er OnePlus 5T den mest anbefalelsesværdige telefon i 2017