Godmorgen fra Computerworld. Her ugens sidste overblik over vigtigste it-nyheder fra morgenstunden.
Hver anden it-professionel tvivler på kollegernes evner til at beskytte persondata
På tværs af Europa bekymrer it-folk sig for, hvor mange virksomheder der rent faktisk har adgang til deres personlige data. Og de har meget lav tiltro til, at deres kollegaer i branchen beskytter deres data ordentligt, viser en undersøgelse fra Kaspersky Lab i følge en pressemeddelelse.
Kun 55 pct. tror, at andre organisationer passer ordentligt på deres data. På trods af, at størstedelen af respondenterne (73 pct.) mener, at behandlingen af personlig data er vigtig, er to tredjedele (64 pct.) stadig bekymrede for, hvor mange organisationer, der har adgang til de samme data. Endnu flere (67 pct.), er bange for at deres personlige data bliver hacket.
Undersøgelsen viser også, at en tredjedel (32 pct.) ikke er overbeviste om, at deres egen organisation kan anskueliggøre, hvordan og hvorfra de personoplysninger, de besidder, er fremskaffet. Denne manglende tro på god datastyring gør også, at de samme it-chefer frygter både tab af data og hacking, når de skal overlade deres personlige oplysninger til andre.
Kigger man på hele Europa, er der stor forskel på, hvor stor tillid it-cheferne udviser. For eksempel tror hele 76 pct. af de franske it-chefer, at andre organisationer har kompetencerne til at beskytte deres data. Samme tiltro har kun 46 pct. af de danske it-chefer.
Undersøgelsen ”From overwhelmed to empowered, the IT department’s journey towards good data health” bygger på svar fra 2.000 it-chefer i organisationer med mere end 50 medarbejdere og inkluderer lande som Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien, Belgien, Holland, Portugal, Sverige, Norge og Danmark.
Nordisk Film satser 400 millioner kroner på spiludvikling
Medievirksomheden Nordisk Film har afsat 400 millioner kroner til at opkøbe startup-firmaer, der udvikler computerspil. Samtidig køber firmaet 40 procent af spiludvikleren Multiverse for et tocifret millionbeløb. Det skriver Børsen.
Kogama har udviklet spilplatformen Kogama, som har 3 millioner aktive bruger globalt. Platformen giver mulighed for at opbygge nye spil ved hjælp af en slags byggeklodser - en avanceret form for virtuel Lego, som direktør i Multiverse, Michal Bendtsen, kalder det.
Nordisk Film vil ifølge direktør Allan Mathson Hansen investere i mellem otte og ti spilvirksomheder inden udgangen af næste år.
“På et tidspunkt kommer vi også til at lave film eller tv-serier af de spil, vi laver – eller omvendt. Gaming er et 100 milliarder dollar-marked og med stærk underliggende vækst," siger han til Børsen.
EU-ekspert: Tag en digital pause, Danmark, og tænk på sikkerheden
Den digitale udvikling er gået stærkt i Danmark, og måske især i den finansielle sektor. Spørgsmålet er, om det er på tide at tage en digital pause og reflektere over, om sikkerheden er i orden.
Det mener Christer Hammarlund fra Cybersecurity and Digital Privacy-enheden under EU-Komissionen i følge Finans til Ritzau Finans.
"I er kommet så langt med mobilbetalinger, online-betalinger og finansielle transaktioner i Danmark. Men hvorfor ikke tage en pause nu for at reflektere. Er det sikkert nok? Og er vi glade nok for, hvad vi har udviklet? Måske bør fokus være på at forbedre sikkerhedssiden til en forandring. Stop ikke innovationen og fremgangen, men tag en pause og fokuser på sikkerhedsaspektet for en tid", siger han.
Christer Hammarlund var en af talerne, da Nationalbanken forleden holdt en nordisk cyberkonference i København.
Nationalbankdirektør Lars Rohde efterlyser også, at cybersikkerhed og beskyttelse af data kommer på dagsordenen i branchen og særligt i bestyrelseslokalerne.
Danske detailvirksomheder i front med e-handel
Halvdelen af de danske detailvirksomheder med over 10 ansatte, sælger varer på nettet. I Sverige er den tilsvarende andel 42 procent, skriver Finans.
"Hr. og fru Danmark er ret digitale i et europæisk perspektiv, så en detailhandelsvirksomhed skal også være der, hvor kunderne er," siger Malthe Munkøe, chefkonsulent i Dansk Erhverv til Finans.
Han peger på, at stadig flere kunder bruger nettet til at finde relevante informationer, før de køber noget. Derfor bliver det stadig mere relevant for også detailbranchen at være til stede på nettet.
Banker og medicinalindustrien er bedst rustet til persondataforordningen
Medicinalvirksomheder og den finansielle sektor er godt rustet til at opfylde kravene i den nye persondatafordning, der træder i kraft om et halvt års tid.
Det siger Michael Hopp fra advokatfirmaet Plesner til Finans.
”Sammen med den finansielle sektor er medicinalindustrien generelt den branche i Danmark, som er bedst rustet til at håndtere de nye persondataregler. Virksomhederne har i store træk et brugbart setup i deres organisation til at kunne sikre overholdelse af reglerne i praksis,” siger han.
”Medicinalindustrien har i mange år været vant til at håndtere persondata og tænke i operationel compliance, hvor der er fuldt overblik over og dokumentation for alle væsentlige forretningsprocesser. Det gør det væsentligt nemmere også at leve op til kravene i persondataforordningen”, siger han.