Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

Super-DSL med 200 megabit båndbredde

Texas Instruments er ved at standardisere en ny DSL-teknologi, som kan give op til 200 megabit båndbredde, 25 gange hastigheden af dagens allerhurtigste ADSL-linier. Teknologien kan give nyt liv til TDC's kobbernet og gøre det sværere for konkurrenter, der investerer i fiber.

TDC's kobbernet kan få et helt nyt liv med bredbåndsforbindelser på op til 25 gange den hastighed, som teleselskaberne i dag kan trække ud af telefonkablerne. Det stiller chipproducenten Texas Instruments i udsigt, efter selskabet er gået i gang med at standardisere en helt ny DSL-teknologi, Uni-DSL eller bare UDSL.

Dermed får TDC og de øvrige teleselskaber en mulighed for at tage et nyt våben i brug mod de elselskaber, som investerer milliarder af kroner i at trække optiske fiberkabler ud til danskerne.

Texas Instruments stiller i udsigt, at det bliver muligt at levere tv- og video-signaler i høj kvalitet ud til kunderne, hvilket i dag kun kan lade sig gøre med optiske fibre, med mindre der er dedikeret tv-net af coax-kabler.

200 megabit på en linie

Med UDSL bliver det muligt at køre op til 200 megabit på en ADSL-linie.

Der er dog tale om båndbredden i begge retninger, således at den maksimale hastighed på en synkron forbindelse er 100 Mbit/s, men den også kan splittes i for eksempel 190 Mbit/s til brugeren og 10 Mbit/s den anden vej.

Der er tale om hastigheder langt hurtigere end dagens mest udbredte DSL-teknologi, ADSL. I heldigste fald kan ADSL levere otte Mbit/s til brugeren, men i praksis nøjes de fleste danskere langt mindre, 256 kbit/s. UDSL lover næsten 800 gange højere hastighed.

Men som altid med DSL-teknologier er der mindst et væsentligt forbehold - rækkevidden. Hvis UDSL skal levere den høje hastighed, må der højst være omkring halvanden kilometer telefonledning fra telefoncentralen ud til kunden.

Det betyder, at hvis for eksempel TDC tager teknologien til sig, så bliver selskabet nød til at sætte UDSL op i en række samleskabe med telefonlinier på gaderne for at kunne tilbyde den til alle kunder.

Der er dog også store fordele ved at benytte UDSL på telefoncentralerne. Teknologien er nemlig bagudkompatibel med alle de nuværende DSL-standarder.

Det betyder, at kunder, som bor tæt på centralen, kan få UDSL eller den nuværende, kortrækkende VDSL-standard. Med VDSL kan hastigheden komme op på 50 Mbit/s. Kunder, som bor langt fra centralen, kan på det samme udstyr få ADSL ligesom i dag.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen lige med det samme. Texas Instruments forventer, at UDSL-produkterne er klar om et par år, og den helt store marketingindsats er ikke planlagt før 2007.

Relevant link

Texas Instruments egen information om UDSL




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere