Region Sjællland betalte sammenlagt 3,7 millioner kroner i overpris til Atea for en række pc-produkter i forhold til den pris, som de tilsvarende produkter kunne være købt for via SKI.
Det kom frem under det andet retsmøde i den store Atea-bestikkelsessag, der torsdag blev afviklet i Retten i Glostrup.
Tallet stammer fra en rapport som revisionshuset PwC udarbejde med udgangspunkt i den såkaldte ‘Konto 2840,’ der har været et centralt element i torsdagens retsmøde.
I alt overførte Region Sjælland ikke mindre end 53 millioner kroner til ‘Konto 2840,’ som på retsmødet blev betegnet som en ‘almindelige balancekonto med gæld til regionen.’
På kontoen stod blandt andet midler, som regionen havde til gode hos Atea i form af forudbetalinger, eller tilbagebetalinger fra indkøb.
Imidlertid kom det, at kontoen også blev anvendt til at betale rejser og middage, gaver og lignende i en slags tilbageføringsordning.
I sagen er tidligere koncern it-chef i Region Sjælland, Michael Steen Hansen og tidligere it-driftschef Rene Clausen tiltalt for at have modtaget disse ydelser.
1.085.450 kroner
I alt er der blevet spenderet nøjagtigt 1.085.450 kroner fra kontoen på rejser, messer, arrangementer, luksusmiddage, gaver og lignende.
Ifølge PwC er der ‘indikationer på, at der er blevet leveret it-udstyr via kontoen til privatadresser uden relevans for regionen,’ som det hed.
Der har desuden ikke været nogen officiel aftale mellem Atea og regionen om hensættelse af procentdele af de beløb, som regionen via kontoen har købt ind for, ligesom regionens tilgodehavende ikke har været bogført nogen steder, fremgik det.
Pengene på kontoen er regionens ejendom, lød det fra anklager Jørn Thostrup.
Midlerne kom ifølge ham fra blandt andet forudfaktureringer for 45 millioner kroner, ordrehensætteleser for knap fem millioner kroner, mens tre millioner kroner kom fra en såkaldt loop-ordning med tilbagekøb af brugt udstyr med videre.
I rapporten forklarer PwC, at midlerne på kontoen og kontoens eksistens kun var kendt af en snæver kreds af personer og at tilgodehavenet ikke er bogført hos Region Sjælland
Det var Rene Clausen, der var ansvarlig for den såkaldte pulje 1. Det virkede ifølge anklageren til, at der har været en stor tradition for disse forudfaktureringer, hvilket PwC noterer sig gør gennemsigtigheden svær.
Senere i sagen vil den ansvarlige for rapporten hos PwC blive indkaldt som vidne for at belyse kontoen yderligere.
Kontoen er blev lukket 28. april 2015.
Truede med at afsløre det hele
Det kom desuden frem, at der var hård kamp at beholde Region Sjælland som kunde lige før sagen kom til offentlighedens kendskab.
I hvert fald truede daværende Atea-direktør Morten Felding regionen med at fortælle offentligheden om luksusmiddage og rejser, hvis regionen valgte at skifte til den dengang nyetablerede Atea-konkurrent 3A-it, der blev stiftet af flere tidligere Atea-topfolk, som angiveligt havde stået for ‘smørelsen.’
3A-it bød imidlertid 20 millioner kroner lavere end Ateas 146 millioner kroner.
Men Morten Felding skrev til Region Sjælland, at regionens it-driftschef [Rene Clausen, red] var inhabil og havde ‘meget tætte relationer til 3A-it,’ og havde været på ‘ren underholdningstur til Dubai’ med de tre chefer fra 3A-it.
Netop denne tur spiller en central rolle i sagen.
Morten Felding skrev dengang, at han var parat til ‘ultimativt at gå offentligt med historien,’ hvis ikke regionen aflyste udbuddet. Det gjorde regionen kort tid efter - hvorefter sagen blev anmeldt til politiet og herefter for alvor tog sin begyndelse.
Du kan læse Computerworlds live-dækning fra torsdagens retsmøde i Retten i Glostrup for en fuld gennemgang af dagen.
Den finder du her: Live fra Retten i Glostrup: Så meget blev der købt gaver og rejser for
Læs også:
Det står klart nu: Atea-sagens hovedtiltalte er fra den absolutte top af den danske it-branche
Danmarkshistoriens (måske) største bestikkelsesag: Atea-sagen bør få konsekvenser for flere parter