Artikel top billede

Claus Hougesen, der er en af de tiltalte i en af danmarkshistoriens største bestikkelsessager, kan sammen med de andre tiltalte i sagen se frem et erstatningskrav på knap en million kroner fra Region Sjælland. (Foto: Computerworld)

Region Sjælland vil rejse stort erstatningskrav mod de tiltalte i Atea-sagen

I de tilfælde, hvor det kan påvises, at Region Sjælland har lidt økonomiske tab, vil regionen kræve erstatning fra de tiltalte i Atea-sagen. Foreløbigt kræver regionen op i mod en million kroner retur i sagen om middage, businessclassbilletter og Formel 1-rejser.

"There is no such thing as a free lunch."

Den gamle talemåde kommer også til at gælde for de tiltalte i Atea-sagen. For det er ikke kun en fængselsstraf på op til seks år, der er på spil for flere af de tiltalte.

Region Sjælland står nemlig klar til at gøre et erstatningskrav gældende overfor de tiltalte, som regionen mener skal tilbagebetale knap en million kroner. Det kom frem i retten i tirdags, da den afgørende fase af en af danmarkshistoriens største bestikkelsessager gik i gang.

Efter flere dages betænkningstid bekræfter Region Sjælland nu overfor Computerworld, at regionen mener det alvorligt og er parat til at rejse et økonomisk erstatningskrav mod de tiltalte i sagen.  

"Region Sjælland har bedt anklagemyndigheden om på regionens vegne at gøre et erstatningskrav gældende i de forhold, hvor det fremgår af anklageskriftet, at regionen har lidt et tab," skriver Region Sjælland til Computerworld.

Knap en million

Sagen drejer sig blandt andet om en rejse til Dubai, dyre middage på nogle af landets fineste restauranter og hotelophold alt sammen betalt af Atea blandt andet med penge fra en konto, hvor regionen havde penge til gode hos netop Atea. 

Regionen ønsker med sit erstatningskrav at hive nogle af de penge retur, som regionen har mistet i form af økonomiske tab. 

"Regionen har valgt kun at rejse erstatningskrav i de forhold, hvor handlingerne direkte vurderes at have påført regionen tab. Tabet er i de omtalte forhold opgjort til i alt omkring 930.000 kroner plus procesrenter," står der videre i den e-mail fra regionen, der udgører svar på Computerworlds forespørgsel. 

Hos Regionen understreger man dog, at rettens ord er afgørende for det videre forløb omkring erstatningssagen. 

"Det er dog retten, som under straffesagen træffer beslutning om, hvorvidt regionens krav kan behandles som en del af straffesagen," skriver regionen. 

Hos de tiltalte kan man ikke tage stilling til erstatningskravet, før der ligger noget mere konkret på bordet. Det forklarer forsvarsadvokat Kåre Pihlmann, der er forsvarer for Peter Hillingsøe Trans, som er tiltalt i sagen. 

"Hvis der kommer et erstatningskrav, så vil vi selvfølgelig se på det, men indtil videre, så er der ikke kommet noget, så derfor kan vi ikke forholde os til det," siger han.

Næste skridt

Torsdag 12. oktober blev navneforbuddet i sagen ophævet og offentligheden er nu bekendt med, hvem de tiltalte i sagen er. Det drejer sig foruden en række topfigurer fra Region Sjælland også om en række tidligere ledende skikkelser hos Atea. 

Det kan du læse mere om her: Det står klart nu: Atea-sagens hovedtiltalte er fra den absolutte top i den danske it-branche.

Region Sjælland har i kølvandet på sagen droslet voldsomt ned for sine indkøb hos Atea.

Det kan du læse mere om her: Bestikkelsessagen koster Atea dyrt i Region Sjælland - handler stort set ikke hos Atea længere

Næste retsmøde er fastsat til 26. oktober, og Computerworld er naturligvis på plads og dækker sagen tæt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere