Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Opråb fra dansk tele-topchef: Sats på det mobile bredbånd frem for dyre kabler

Det er forbundet med høje omkostninger at sikre alle danskere hurtigt bredbånd via kabler, så Danmark skal i langt højere satse på mobilt bredbånd, mener 3’s administrerende direktør.

Der bliver fokuseret for meget på det kablede bredbånd i debatten om, hvordan man sikrer alle danskere en hurtig bredbåndsforbindelse.

Det mener i hvert fald administrerende direktør i mobilselskabet 3, Morten Christiansen, der i et interview til Business.dk argumenterer for, at man med fordel kan satse mere på mobilmaster til at sikre bredbåndsforbindelsen.

Hans indspark i debatten kommer, mens der netop nu er gang i en ny ansøgningsrunde om penge fra bredbåndspuljen:

Læs også: 72 danske bredbåndsprojekter har netop søgt om penge fra bredbåndspuljen

Morten Christiansen siger til Business.dk, at det nogle steder giver god mening med kabler - eksempelvis i boligblokke, hvor presset på en mobilmast vil være ekstra stort - men at mobilt bredbånd generelt er en mere økonomisk løsning. Ikke mindst når der er begrænsede midler i bredbåndspuljen.

Kan dække tre-fire provinsbyer for det beløb

For de 80 millioner kroner, der sidste år var i spil i bredbåndspuljen, vurderer 3-direktøren, at man ville kunne “dække tre-fire provinsbyer godt og grundigt” med mobilmaster.

“Det er afsindigt dyrt at grave kabler ned, og det virker ikke af debatten, som om politikerne er klar over, at der er to sammenlignelige teknologier - kabler og mobil,” siger Morten Christiansen til Business.dk.

“Samfundsfagligt taler vi helt andre priser på at etablere dækning, hvis man gør det mobilt,” tilføjer han.

Tidligere på ugen udtalte Lars Dittmann, professor på DTU, at vi skal droppe debatten om fiber versus kobber og i stedet fokusere på, hvordan vi med hjælp af mange forskellige teknologier kan sikre danskerne bedre bredbånd.

“At få fiberen helt ind igennem husmuren, er sådan set ligegyldigt. Det handler om at bringe den tættere på brugeren, så vi kan optimere de andre teknologier. Der vil eksempelvis næsten altid være en eller anden form for trådløs teknologi, der vil hjælpe os de sidste meter,” forklarede Lars Dittmann.

Læs mere her:

Klar besked fra dansk bredbånds-professor: Glem diskussionen om fiber versus kobber - det er slet ikke det vigtige

Danskerne kræver bedre mobiltelefoni og bredbånd: Nu retter alle blikket mod kommunerne

Nye trådløse teknologier på vej frem i Danmark: Derfor er der skyhøje forventninger 5G og næste generations WiFi




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere