Artikel top billede

Adskillige Nato-soldater udsat for russiske hacker-angreb: Går målrettet efter soldaternes smartphones

Nato-soldater der er udstationeret i Polen og de baltiske lande har oplevet, at personer med russiske ip-adresser har forsøgt at få adgang til deres smartphones.

Adskillige Nato-soldater, der er udstationeret i Polen og de baltiske lande har fået kompromitteret deres smartphones.

Det skriver den amerikanske avis Wall Street Journal, der citerer kilder hos Nato.

Ifølge avisen har russiske hackere tiltvunget sig adgang til soldaternes smartphones, i hvad der beskrives som et forsøg på at få adgang til at informationer om Nato-alliancens planer.

Læs også: Mød de to russiske hackergrupper, der spreder skræk og rædsel i hele it-verdenen

200 danske soldater på vej

I øjeblikket er knap 4.000 Nato-soldater udstationeret i Polen og de baltiske lande, og i 2018 vil også 200 danske soldater bliver udstationeret Estland, hvor de skal være med til at beskytte de østlige Nato-lande mod en voksende trussel fra Rusland.

Den amerikanske oberstløjtnant Christopher L’Heureux, der er ansvarlig for Natos base i Polen, er en de soldater, der har fået sin telefon angrebet. Til Wall Street Journal fortæller han, at han opdagede, at en person med russisk ip-adresse forsøgte at få adgang til hans telefon.

“Jeg tænkte, hvad pokker sker der. Hvem end de var, så forsøgte de at geo-lokalisere mig,” siger han til den amerikanske avis.  

Wall Street Journal beskriver, at mindst seks af den amerikanske oberstløjtnants underordnede har haft lignede oplevelser, ligesom at der også rapporter om at estiske soldater har oplevet mystiske episoder med deres smartphones.

Læs også: Ministre må ikke bruge Apple Watch: Frygter spionage via uret

Politikere lod smartphones blive derhjemme

Da Folketingets Udenrigspoltiske Nævn i foråret rejste til Rusland, blev nævnets medlemmer rådet til ikke at medbringe deres smartphones, tablets eller computere på grund af risikoen for hackerangreb

I stedet fik de udleveret en helt almindelig gammeldags Nokia-telefon, der er mindre sårbar overfor hackerangreb.

I et interview med Berlingske tidligere på året anbefalede sikkerhedsekspert Peter Kruse, at også forretningsfolk følger politikernes eksempel og erstatter smartphonen med en gammeldags mobiletelefon, når de rejser til områder i verden, hvor der er risiko for at de kan blive udsat for hackerangreb.

“Lad jeres gadgets blive derhjemme – særligt når I rejser til lande, hvor der er en interessekonflikt,” sagde han til Berlingske.

Læs også:
Derfor bruger statsoverhoveder ikke iPhone og Android-telefoner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere