Artikel top billede

CCleaner har været hacket og inficeret i ugevis: Her er hackernes virkelige mål med angrebet (og det var ikke dig)

Meget tyder nu på, at de hackere, der har inficeret det udbredte renseprogram CCleaner, var på jagt efter data hos Cisco, Microsoft, Intel, Samsung og andre.

Meget tyder på, at de hackere, der står bag inficeringen af det meget udbredte renseprogram CCleaner, egentligt var på jagt efter en række store it-selskaber.

Sådan lyder det fra sikkerhedsselskabet Talos, der har kigget nærmere på data.

I en blogpost med titlen CCleaner command and control causes concern skriver Talos, at malwarens såkaldte command-and-control (C&C) blev fjernet straks truslen blev opdaget.

I logfilerne bag C&C findes der imidlertid en liste over payload-deployments, som indeholder navne på 20 specifikke computere i otte selskaber, der ifølge Talos er blevet “specifikt angrebet med levering af en second-stage loader.’

Læs også: Kendt gratis computerprogram hacket: Vær forsigtig hvis du bruger CCleaner

Listen dækker blot fire dage i september, men indeholder altså ikke desto mindre 20 udvalgte computere, som har stået for at skulle blive angrebet.

“Men da logs kun er indsamlet i lidt mere end tre dage, er det sandsynligt, at antallet af computere, der har modtaget second stage-payload er flere hundrede,” hedder det.

Avast, der står bag CCleaner, har tidligere erkendt, at der gik fire uger fra angrebet blev indledt til det blev opdaget.

“Dette indikerer en meget fokuseret spiller på jagt efter værdifuld, intellektuel ejendom. De nye opdagelser øger vores bekymrings-niveau [..] da elementer i vores research peger i retning af en mulig ukendt, sofistikeret aktør,” skriver Talos.

Sikkerhedsselskabet peger på, at man ikke blot bør fjerne en eventuel inficeret version af CCleaner eller eventuelt opdatere til nyere version.

“Man bør restore fra backup for at sikre, at den bagdørs-inficerede version af CCleaner samt anden malware i systemet bliver fjernet,” skriver Talos.

Der er endnu ikke blevet registreret nogen skader som følge af angrebet. Ikke desto mindre indikerer de nye oplysninger ifølge Talos, at sårbarheden er mere alvorlig, end man har troet tidligere.

De indikerer dog også, at angrebet mod CCleaner muligvis har haft virksomhederne - og ikke private brugere - i sigtekornet.

De ramte versioner af CCleaner er 5.33.6162, der er designet til 32-bit Windows-maskiner, samt en version af CCleaner Cloud.

Du kan se hele Talos' gennemgang af sagen her: CCleaner command and control causes concern




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sikkerhed gjort enkelt: Beskyt din virksomhed direkte i browseren