Artikel top billede

Tusindvis af danske hjertepatienter kan blive ramt: Pacemakere er sårbare overfor hackerangreb

Amerikanske myndigheder har tilbagekaldt næsten en halv million pacemakere, fordi de er sårbare for hackerangreb. Flere tusinde danskere har den sårbare hardware i hjerterne, vurderer overlæge.

Flere tusinde danske hjertepatienter går rundt med pacemakere, der er sårbare overfor hackerangreb.

De amerikanske sundhedsmyndigheder har tilbagekaldt 465.000 pacemakere fra den amerikanske medicinalgigant Abbott, fordi det vurderes, at hackere med det rette udstyr potentielt kan manipulere dem.

En tilbagekaldelse betyder i denne sammenhæng ikke, at patienter skal aflevere indopererede pacemakere. Men firmwaren i de livsvigtige apparater skal opdateres.

"Jeg vurderer, at et antal tusinde patienter i Danmark har en af disse pacemakere. Patienterne kommer ind til fast kontrol en gang årligt. Næste gang de kommer, vil vi tilbyde dem den opdatering af firmware, der er tale om," siger overlæge, professor og dr.med. Jens Cosedis Nielsen fra pacemakerklinikken på Aarhus Universitetshospital i Skejby til Politiken og tilføjer, at man ikke skal være bange for, at en hacker kan sidde hjemme ved sin bærbare computer og slukke folks pacemakere.

"Det er ikke sådan, at du kan sidde et sted i Danmark eller udlandet og ændre alle pacemakere. Det kræver, at du får fat i en særlig computer, som bruges til at indstille pacemakere. Hvis du kan komme i nærheden af patienten, vil du potentielt kunne gøre det. FDA gør opmærksom på det teoretiske problem, og vi er blevet tilbudt en opdatering af firmware, så problemet kan blive fjernet".

Lægemiddelstyrelsen: Det er producentens ansvar

Hos den danske lægemiddelstyrelse har man ikke nogen faste procedurer for, hvordan man håndterer sager om it-trusler mod medicinsk udstyr.

Det er op til producenten at holde øje med og informere om eventuelle sårbarheder, som hackere potentielt kan udnytte.

”Hacking af medicinsk udstyr er en relativ ny problemstilling og Lægemiddelstyrelsen har en klar formodning om, at fabrikanter af medicinsk udstyr selv har en interesse i at opretholde en høj sikkerhed for deres produkter. Det skal understreges, at risikoen stadig er teoretisk. Der er ikke eksempler på, at denne type hacking har fundet sted i Danmark eller EU,” skriver Katrine Hagen Lema, der er akademisk sagsbehandler hos Lægemiddelstyrelsen, til Computerworld.

Læs også: 
465.000 pacemakere skal opdateres: Stod vidt åbne for hackere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere