Artikel top billede

Installerede reklame-software i lange baner på forbruger-computere: Nu skal Lenovo under opsyn i 20 år

For to år siden endte Lenovo i mediernes søgelys efter at have installeret usikker malware på sine computere. Nu falder hammeren fra de amerikanske myndigheder.

Selv om det er to år siden, hænger Lenovo stadig på den opsigtsvækkende Superfish-sag.

I en afsluttet sag med de amerikanske myndigheder ender Lenovo med at betale en mindre bøde på 21 millioner kroner for at have installeret Superfish-adware på forbrugerorienterede Lenovo-computere, der alene tæller 750.000 enheder i USA.

Foruden at vise ekstra reklamer på HTTPS-beskyttede sider via root access til computeren videresendte Superfish personfølsomme data om brugeren inklusive login-oplysninger til Superfish’ servere.

For ikke at nævne at det tilknyttede certifikat var pivåbent for alle andre og dermed udgjorde en sikkerhedstrussel for forbrugeren, der havde købt en af Lenovos computere i den periode.

Det kan du læse mere om her: Lenovo går bodsgang efter Superfish: Giver et halvt års gratis antivirus til alle kunder

Ud over bøden skal Lenovo igangsætte et 20 år langt kontrolforløb af sikkerheden med tredjepartkontrollanter på “det meste af sit forbrugerorienterede software forudinstalleret på sine bærbare computere,” skriver de amerikanske handelsmyndigheder.

Skulle Lenovo installere lignende reklame-kanyler af software på sine computere, skal forbrugeren aktivt selv takke ja til det.

Snød som Microsoft

Ifølge de amerikanske myndigheder blev en Lenovo-ejers computer op til 125 procent langsommere på internettet, hvis Superfish var installeret, og reklamefrie sider fik pludselig reklamer.

Derudover bliver Lenovo og selskabet bag Superfish-programmet, VisualDiscovery, kritiseret for måden, forbrugeren har takket ja til Superfish.

Når browseren for første gang åbnede med Superfish installeret, blev forbrugeren mødt af et popup-vindue med information om Superfish. Trykkede du på det røde kryds i hjørnet for at lukke vinduet, accepterede du automatisk Superfish.

Fuldstændig som mange oplevede Windows 10 blive installeret på sin computer, da man afviste installationsvinduet i Windows 7.

Det kan du læse mere om her, da den danske forbrugerombudsmand også udviste kritik af metoden: Dansk Microsoft-chef efter kritik for automatisk download af Windows: "Vores tilgang var for proaktiv, og vi er ærgerlige over, at vi skulle ende hos Forbrugerombudsmanden"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere