Artikel top billede

Facebook spreder malware til Mac, Windows og Linux-systemer - forklædt som en besked fra dine venner

En ny malware-kampagne bruger Facebook til at sprede ondsindet software på tværs af styresystemer.

Hvis en af dine venner på Facebook sender dig et bit.ly-link til en video, så lad være med at klikke på det.

En hacker-kampagne bruger nemlig i øjeblikket Facebook til at sprede malware på tværs af styresystemer ved hjælp af links til uskyldigt udseende videoer.

Kaspersky Lab rapporterede først om kampagnen, der rammer både Windows, Mac og Linux-systemer.

Angrebet starter med, at offeret modtager en besked fra en Facebook-forbindelse med teksten ”video” og et bit.ly-link. Linket fører brugeren til et Google-dokument, og her begynder det at blive snedigt.

Dokumentet bruger billeder fra afsenderens Facebook-konto til at skabe en dynamisk thumbnail, der ligner en video.

Når offeret klikker på den falske video, installeres malwaren, der scanner computeren for informationer om sprog, placering, styresystem og browser for herefter at sende offeret videre til en ny side, der forsøger at lokke vedkommende til at klikke på endnu flere falske links.

”Den indledende spredningsmekanisme ser ud til at være Facebook Messenger, men det er stadigvæk uklart, hvordan den spreder sig via Facebook. Det kan være ved hjælp af stjålne brugeroplysninger, kaprede browsere eller clickjacking,” skriver David Jacoby, der er seniorforsker hos Kaspersky Lab.

Skræddersyet til den enkelte browser

Den Facebook-bårne kampagne er skræddersyet til den enkelte browser, og afhængigt af hvad du bruger til at navigere rundt på internettet, vises forskellige falske hjemmesider, når du klikker på det inficerede video-link.

Chrome-brugere ledes for eksempel videre til en falsk udgave af Youtube, der forsøger at lokke brugeren til at downloade en udvidelse. Chrome-udvidelsen downloader så igen mere uønsket software.

Brugere af Safari og Firefox ledes til et mere klassisk eksempel:

Den falske Flash-opdatering.

Kaspersky vurderer, at formålet med kampagnen blandt andet er at tjene reklame-penge, men da analysearbejdet stadig er i gang, er det endnu ikke klart, hvad den uønskede software ellers foretager sig på offerets Computer.

David Jacoby opfordrer alle Facebook-brugere til ikke at klikke på video-links.

Læs også: Pas på: Gmail oversvømmes af smart phishing-trick - klik ikke på dette link




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere