Artikel top billede

Politiet: Sådan bliver bitcoins brugt af de kriminelle i Danmark

Bitcoins er ikke et særsyn i narkosager, lyder det fra Rigspolitiet.

Hos Rigspolitiets enhed for it-kriminalitet, NC3, kommer det ikke som en overraskelse, at en københavnsk bandeleder hævder, at han sætter sine penge i den digitale krypto-valuta bitcoin.

I et interview med Berlingske har lederen af den berygtede bande Brothas, der er part i den bandekrig, som hærger København, erkendt, at banden er involveret i hashhandel samt, at bandelederen selv sætter sine penge i bitcoin.

“Det overrasker os på ingen måde, at folk placerer ulovligt erhvervede penge i bitcoins,” siger Sonny Olesen, der er politikommisær hos NC3, til Computerworld.

Læs også: Dansk bandeleder i interview: Jeg sætter mine penge i bitcoin

Ikke et særsyn

Sonny Olesen oplyser, at det ikke er noget særsyn, at bitcoin dukker op i sager, der handler om blandt andet narko-kriminalitet.

“Vi oplever absolut, at bitcoins er et remedie, der anvendes af kriminelle. I ransomware-sager er det helt normalt, at afregningen sker i bitocoin, men vi ser det også i narko-sager. Især i de sager, der handler om narkotika på “det mørke net”. Her foregår afregningen også typisk i bitcoin og andre krypto-valutaer,” siger han.

Hos NC3 kan de ikke sige, hvor udbredt brugen af bitcoins er i de kriminelle miljøer, eller om brugen er stigende.

Men Sonny Olesen kan konstatere, at den digitale valuta med jævne mellemrum dukker op i de sager, der ender på hans bord hos NC3.

“Bitcoin er en fordel for de kriminelle, fordi det giver dem mulighed for at være anonyme. Det skyldes, at der ikke er banker eller myndigheder involveret i transaktionen. Samtidig er det lettere for dem end at skulle gå og slæbe rundt på en frygtelig masse penge i kontanter,” forklarer han.

Kan beslaglægge bitcoin

Når politiet støder på en større beholdning af kontanter, er det ganske let for dem at konfiskere beløbet.

Men spørgsmålet er, hvilke muligheder politiet har, når de i efterforskningen støder på bitcoin?

“Hvis vi har adgang til dem, kan vi få bitcoins beslaglagt i retten, og derefter få dem flyttet over til en konto, som vi kan kontrollere. Den eneste udfordring er, at det er en meget volatil valuta, og det betyder, at det kan væres svært at værdifastsætte dem,” siger han.

Det er ikke blot i Danmark, at myndighederne har fokus på brug af bitcoin i kriminelle miljøer.

Tidligere på året lancerede FN’s kontor for narko og kriminalitet, UNODC, et program, der skal træne politi-enheder over hele verden i at efterforske kriminelles brug af kryptovalutaer som eksempelvis bitcoin.

I kølvandet på terrorangrebet i Paris i 2015 lancerede EU ligeledes et tiltag, der har til formål at granske brugen af bitcoin i finansering af terror.

Læs også:

EU gransker bitcoin-overførsler for at stoppe penge-støtte til terrorister

Mit eventyr med bitcoins: Sådan endte jeg med at betale 2.300 kroner for en pizza




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere