Artikel top billede

Overvældende flertal af it-folk vil straffe det offentlige for data-sjusk: ”Hvem ændrer noget, fordi Datatilsynet uddeler en næse?”

Offentlige myndigheder bryder persondataloven i stor stil og kan i praksis ikke straffes for det. Ny persondatalov vil give store bøder til virksomheder, mens myndighederne igen står til at slippe – nu kræver danske it-folk bøder til det offentlige.

”Hvem laver indsatser på baggrund af, at Datatilsynet har uddelt en næse? Jeg er klar fortaler for bøder, da det er en håndgribelig trussel, jeg kan have med ud i organisationen – og som ledere og medarbejdere kan forstå.”

Sådan skriver en offentlig ansat it-medarbejder i en ny undersøgelse fra Dansk IT., der konkluderer, at 72 procent af de danske it-folk vil have bødestraf til myndigheder, der sjusker med borgernes data.

Computerworld kunne for nylig fortælle, at kommuner og regioner bryder persondataloven i flæng.

Ifølge Datatilsynet er it-sikkerhed simpelthen ikke en prioritet hos ledelsen i mange offentlige myndigheder.

Det kan du læse mere om her: Datatilsynet om myndigheders dårlige databeskyttelse: "Vores mistanke bliver bekræftet for fuld udblæsning"

Den kommende persondataforordning fra EU lægger op til store bødestraffe til virksomheder, der bryder reglerne, men danske myndigheder står muligvis til at slippe.

Inden sommerferien sendte Justitsministeriet et forslag til en dansk fortolkning af forordningen i høring.

Her tager man slet ikke stilling til spørgsmålet.

Det har skabt røre i erhvervslivet og blandt jurister og eksperter, der mener, at bøder er det eneste, der kan standse det offentliges lemfældige håndtering af borgernes oplysninger.

Bøder skal få ledelsen til at høre efter

En gennemgående forklaring på den dårlige datasikkerhed i danske myndigheder er, at man ikke afsætter ressourcer til at forbedre den, fordi det er gratis at lade være.

Så længe det er konsekvensfrit at sjuske med persondata, bliver sikkerheden ikke prioriteret økonomisk, lyder forklaringen fra flere eksperter.

Og ifølge en respondent fra Dansk IT's undersøgelse, er det netop det bedste argument for, at det offentlige skal kunne straffes med bøder – ligesom de private virksomheder.

”Lige nu er det for let at løbe fra ansvaret, hvis man nedprioriterer datasikkerhed for at kunne levere en omkostningsreduktion bestilt af politikere.”

Læs også: Stikprøver afslører: Datasikkerheden sejler i danske kommuner og regioner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere